19 dec 2023

Internationellt samarbete

En vision om internationellt samarbete har nu blivit verklighet för oss på Svandammsskolan. Efter att under ett Erasmus webinarium ha erbjudit en slovensk skola att komma hit och “jobbskugga” har nu ett utbyte mellan skolorna börjat växa fram.

Elever framför Power Point-presentationFörstora bilden

Två lärare från Slovenien kom och deltog i olika delar av verksamheten under en vecka. Vi ordnade ett varierat program där de fick observera olika delar av verksamheten.

De följde undervisningen i årskurs 6 och 1 på Svandammsskolan, var en dag på Naturskolan med årskurs 4 från Gröndal samt tillbringade en dag i klass på nya ”lilla Gröndal”. Även fritidsverksamheten besöktes samt olika pedagogiska museum som Junibacken, Vasa, Skansen med mera.

Jämförde undervisning

Under veckan hann vi med många samtal, då vi bland annat jämförde likheter och skillnader mellan länderna och skolsystemen. Vårt grönflaggråd höll en föreläsning om hur de arbetar och besökarna fick också bekanta sig med Nynäshamns omgivningar.

Utifrån detta har olika samarbeten börjat växa fram. Årskurs 1 på Svandammsskolan och mostvarande slovenska klass har träffats digitalt och sjungit för varandra som en start på ett växande samarbete. Vi har även skickat olika korta julhälsningsfilmer som ska bli till en del av en större julhälsning som ska sändas i skolor i bla Spanien, Slovenien och Ungern.

Planer på utbytesresa

Vi tänker sedan att en fortsättning på vårt samarbete även ska utmynna i kontakter mellan de lite äldre eleverna samt ett fysiskt möte då vuxenrepresentanterna för skolans Grönflaggråd har sökt ett stipendium, vilket i så fall kommer innebära en utbytesresa.

Så i dessa lite dystra tider ger detta samarbete och projekt en glädje i att en vision kan bli verklighet.

Eva Ahl och Malin Magnusson