Sammanfattning av Kommunstyrelsen 25 april

På kommunstyrelsens senaste sammanträde behandlades bland annat frågor om förändrade regler till följd av en ny upphandlingsorganisation, ett nytt avtal om gång- och cykelväg mellan Ösmo och Källberga och motion om sänkt arvode för förtroendevalda samt ett ärende om hemtjänsten.

Ändrat reglemente med anledning av ny upphandlingsorganisation

Från och med 1 juli 2024 övertar kommunen ansvaret för upphandlingsfrågorna då samverkan med gemensam upphandlingsnämnd mellan Nynäshamns och Haninge avslutas. För att det ska vara möjligt att hantera upphandlingsfrågor i kommunen har ett antal regelverk setts över och anpassats. Kommunstyrelsen godkände förändringarna i kommunens reglementen och föreslår att kommunfullmäktige beslutar om ändringarna den 16 maj.

Avtal för cykel- och gångväg mellan Källberga och Ösmo

I takt med att Källberga växer fram ökar behovet för att de som bor i Källberga ska kunna ta sig till och från Ösmo på ett smidigt och trafiksäkert sätt. Tidigare har det funnits förslag om att bygga en ny gång- och cykelbro över Ösmo trafikmot. Men nu har ett nytt förslag presenterats om att istället bygga en gång- och cykelväg parallellt med befintlig väg, Muskövägen. Det nya förslaget är både en trafiksäkrare och tryggare trafiklösning än det tidigare förslaget. Ett så kallat bevakningsavtal mellan kommunen och Trafikverket har tagits fram. Avtalet är ett första steg för att göra det möjligt att bygga en gång- och cykelbana på vägen. Utöver detta behöver kommunens exploateringsavtal med markägaren justeras utifrån tidigare beslut om detaljplaner för Ösmo centrumområde. Kommunstyrelsen godkände förslagen till bevakningsavtal och tilläggsavtal till befintligt exploateringsavtal för Källberga och föreslår att kommunfullmäktige beslutar om avtalet den 16 maj 2024.

Motion om sänkning av arvode

Kommunstyrelsen behandlade även en motion om att sänka kommunpolitikers arvoden med 10% på grund av det samhällsekonomiska läget. Motionen skickades till Kommunfullmäktiges arvodesberedning som motsatte sig förslaget med argumentet att en sänkning av arvoden skulle kunna leda till att färre personer engagerar sig politiskt i framtiden. Kommunstyrelsen föreslår med anledning av arvodesberedningens svar att kommunfullmäktige ska anse motionen besvarad.

Väckt ärende om kontinuitet och kvalitet i hemtjänsten

Ett ärende har väckts med förslag på åtgärder för att säkerställa kontinuitet och kvalitet inom hemtjänsten. Förslagen handlade bland annat om att Kommunstyrelsen ska ge Socialnämnden ett antal uppdrag samt besluta om att Socialnämnden ska avrapportera om läget i hemtjänsten till Kommunstyrelsen. Men Kommunstyrelsen har inte några möjligheter att ge Socialnämnden sådana uppdrag. 1 februari började ett nytt LOV-avtal för hemtjänsten i kommunen att gälla. Avtalet följs regelbundet upp av Socialnämnden. Därmed anser Kommunstyrelsen att ärendet är besvarat.

Andra ärenden som togs upp på mötet:

  • Frågor om landsbygdsberedningens arbete
  • Ombudsdirektiv till ombud i samfällighetsföreningar
  • Information från SRV gällande källsortering
  • Återgång av köp av fastigheten Nynäshamn Vaktberget 35

Du hittar underlag till sammanträdet här. Pdf, 451.3 kB.

Nästa sammanträde med kommunstyrelsen är den 30 maj. Protokollet från torsdagens sammanträde publiceras på kommunens webbplats när det blivit justerat.