24 apr 2024

Inriktningsbeslut om ny skola i Sunnerby

Majoriteten av den gamla skolbyggnaden av Sunnerbyskolan rivs och ersätts med nyproducerad byggnad. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden på sitt sammanträde 24 april.

Den fördjupade utredningen, som ligger till grund för beslutet, pekar på ett behov av moderna och anpassade utbildningslokaler som kan möta både nuvarande och framtida behov. Den nya byggnaden, som beräknas bli cirka 4000 kvadratmeter, kommer att anslutas till det befintliga hus A som är i gott skick.

Den nya skolan kommer att bestå av två våningar och vara utformad för att ta emot 420 elever, från förskoleklass till årskurs 6. Det kommer även finnas storkök, matsal samt ett folkbibliotek.

Kyrkskolan får tillfälligt fler elever

Den nya skolan kommer när allt är klart ersätta Kyrkskolan. För underlätta under byggtiden kommer elever på Sunnerbyskolan på sikt att behöva evakueras, både till Kyrkskolan och de delar av Sunnerbyskolan som ska bevaras.

För att klara detta har barn- och utbildningsnämnden även beslutat att Kyrkskolan från höstterminen 2024 ska omfatta årskurs F-3, istället som nuvarande F-2. På samma sätt ska Sunnerbyskolan ta emot elever i årskurserna 4-6 istället för 3-6.

Anledningen är att fler elever som egentligen skulle flyttas till Sunnerbyskolan kan fortsätta på Kyrkskolan.

Ny skola klar höstterminen 2027

Om allt går som det ska står den nya skolan redo för elever höstterminen 2027. Innan projektet kan starta ska ärendet beslutas i flera politiska instanser. Det slutgiltiga beslutet sker i kommunstyrelsen 18 juni 2024.

Kontakt

Pär Olsson

förvaltningschef,
barn- och utbildningsförvaltningen
08-520 683 00
par.olsson@nynashamn.se