Personer klappar händer på scenen.

Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad, H.M Konungen, H.K.H Kronprinsessan, Marcus Svinhufvud, kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamns kommun, Magdalena Bosson, VD Stockholms hamnar och Clemence Cheng, Executive Director of Hutchison Ports and Managing Director of Hutchison Ports Europe var alla med och invigde Stockholm Norviks hamn. Foto: Stockholms hamnar

Stockholm Norvik Hamn officiellt invigd

Med pompa, ståt och kunglig glans invigdes Stockholm Norviks hamn på onsdagen.

Norviks hamn öppnade upp för trafik redan 2020 men på grund av pandemin har den officiella invigningen fått vänta till nu. På onsdagen klipptes det traditionsenliga invigningsbandet av Hans Majestät Konungen och Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan som sedan kunde förklara hamnen invigd. Norviks hamn är med sitt strategiska läge viktig för varuförsörjningen i Stockholmsregionen och stora delar av Sverige.

– En stor del av alla varor som kommer till Sverige anländer med fartyg. Norviks hamn är därför ett viktigt tillskott som med sin toppmoderna anläggning möter marknadens efterfrågan på hög frekvens och kapacitet. Dessutom ger hamnen de bästa förutsättningarna att ta varorna sjövägen så nära slutdestinationen som möjligt, säger Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hamnen är inte bara viktig för regionen. Den är också viktig för Nynäshamn som destination och etableringsort för företag, fortsätter han.

– Alldeles intill hamnen finns gott om mark, som möjliggör för logistik- och andra typer av företag som vill finnas nära hamnen att etablera sig i Nynäshamn. Det skapar förutsättningar för fler arbetstillfällen i kommunen och ökad tillväxt.