Du som har svårt att resa med allmänna färdmedel, till exempel buss, tåg och tunnelbana, kan få resa med färdtjänst. Servicen finns för dig som till exempel inte ser, har svårt att röra dig eller inte kan åka ensam utan ledsagare.
Med färdtjänsten får du ett färdtjänstkort som du beställer dina resor med. Det vanligaste är att resa med taxi, men du som behöver kan också beställa specialfordon med rullstolslift. Resorna har reducerat pris och gäller ofta på högkostnadsskyddet. I SL-trafiken reser du alltid gratis tillsammans med din ledsagare.
För att få färdtjänst måste ditt funktionshinder vara bestående, minst tre månader eller längre. Du måste också vara folkbokförd i Stockholms län.
Det är Region Stokholm som beslutar om färdtjänst, men kommunen utreder behovet. Beslutet kan överklagas. Rätten till färdtjänst regleras i lagen om Färdtjänst.
Avgift för färdtjänst betalas med det belopp som har beslutats av landstingsfullmäktige. Avgiften betalas för varje påbörjad 30 kilometersträcka. För färdtjänst gäller högkostnadsskydd. Det innebär att den högsta avgiften som du får betala är den motsvarande månadskostnaden för ett 30-dagarskort i den allmänna kollektivtrafiken.
Läkarintyget får inte vara äldre än tre månader.
Du når oss på 08-520 680 00. Du kan även mejla till oss på kontaktcenter@nynashamn.se.
Tillsammans med ansökningsblanketten ska du skicka med ett foto i mindre storlek på dig själv, gärna ett passfoto. Fäst fotot med ett gem på ansökningsblanketten. Fotografiet får inte vara äldre än sex år.
Skicka ifylld ansökningsblankett till oss på Kontaktcenter. Använd svarskuvertet du fick tillsammans med med ansökningsblanketten. Bifoga läkarintyget och fotot.
När vi har fått alla handlingar från dig skickar vi en kallelse till dig för en färdtjänstutredning. Du får då komma till Kontaktcenter och träffa en färdtjänsthandläggare.
Svaret på din ansökan om färdtjänst får du i ett beslut från färdtjänstnämnden. Om du fått ja till färdtjänst får du också broschyren ”Resa med färdtjänst”, där du bland annat kan läsa om hur du beställer resor och vad det kostar. Inom fjorton dagar skickas ditt färdtjänstkort till dig.
Personer med funktionsnedsättning som medför att man inte kan resa till normala reskostnader, kan ansöka om riksfärdtjänst för fritidsresor till exempel för resor till släkt och vänner. Ansökan sker i den kommun du är skriven. Om du beviljas riksfärdtjänst betalar du en egenavgift och kommunen betalar den överskjutande kostnaden. Egenavgiften är fastställd av staten och motsvarar ungefär normala reskostnader med allmänna kommunikationer. Beräknas efter antal kilometer. » Mer information om egenavgiften.
Du som är beviljad färdtjänst kan också få resa i kommuner utanför Stockholms län med så kallade utomlänsbiljetter. Kontakta Färdtjänsts kundservice 08-720 80 80 för att beställa biljetter som gäller för lokala resor i den kommun du besöker.
Om du vill resa utanför Stockholms län, ansöker du om riksfärdtjänst hos Nynäshamns kommun. Handläggaren på kommunen utreder ditt behov av riksfärdtjänst utifrån gällande lagstiftning. Kommunen fattar sedan beslut. Beslut skickas till sökande. Ansökningsblanketten hittar du under rubriken Dokument.
Ansökan måste inlämnas till kommunen minst tre veckor innan planerad avresa. Vid storhelger och under sommarmånaderna bör ansökan inkomma sex veckor för avresedatum.
Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn
växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08