Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2015-01-21

Anhörigas rätt till råd och stöd

I Socialtjänstlagen finns en bestämmelse som innebär att kommunen ska erbjuda stöd för att underlätta för dig som vårdar eller stöttar en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller som har en funktionsnedsättning.

Anhörig är du som ger stödet. Du kan vara släkt, vän eller en granne. Närstående är personen som tar emot omsorg, vård och stöd.

Vem berörs?

Anhörigstödet i Nynäshamns kommun vänder sig till dig som stödjer en närstående. Du avgör själv om du anser att du är anhörig. Din närstående kan ha en funktionsnedsättning på grund av ålder, eller av psykiska eller fysiska orsaker.

Vilket stöd har jag rätt till?

Vilket stöd som kan bli aktuellt beror på dina behov och den livssituation som du befinner dig i. Syftet är att underlätta och förebygga ohälsa, stödet ska utformas enskilt, flexibelt (anpassbart) och finnas att tillgå över tid. Exempel på anhörigstöd är information, enskilda samtal, deltagande i anhöriggrupp och hjälp i hemmet. För att ansöka om bistånd för hjälp i hemmet, kontakta en biståndsbedömare. Se länken Anhörig till äldre.

Kontaktuppgifter till anhörigsamordnaren finner du under rubriken Kontakt.

För med specifik information, om vilka olika former av stöd som kommunen erbjuder dig som anhörig, se under Länkar; "Anhörig till..."

Det finns broschyrer om kommunens anhörigstöd, se under rubriken Dokument.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-05-03

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp