Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Integration

Nynäshamns kommun arbetar för att skapa goda förutsättningar för att nyanlända ska kunna etablera sig i kommunen. Här kan du läsa mer om integrationsarbetet.

Myndigheter med olika ansvar

Migrationsverket är den myndighet som ansvarar för frågor som rör bland annat uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visering, medborgarskap och återvandring. Läs mer om Migrationsverkets uppdrag på deras hemsida.länk till annan webbplats

Länsstyrelsen fördelar kommunantalet, det vill säga hur många personer och familjer som ska flytta till varje kommun enligt bosättningslagen. Under 2019 kommer 47 personer att flytta hit utifrån bosättningslagen.

Kommunens ansvar under etableringsperioden är bland annat att säkerställa att personer och familjer har någonstans att bo, studera svenska och gå samhällsorientering. Kommunen ansvarar också för att barn och vuxna blir en del av samhället så snart som möjligt.

Frågor och svar

Om du har fler frågor gällande flyktingmottagning, myndigheters ansvar eller bosättning hittar du många vanliga frågor och svar på Migrationsverkets hemsida.länk till annan webbplats

Kommunens integrationsarbete

Boendeteam

I Nynäshamns kommun finns ett boendeteam som är behjälplig med frågor som rör boendet. De stöttar även personer och familjer till att hitta ett eget boende tills den dagen då etableringsperioden är slut.

Etableringscentrum

Nynäshamns kommun deltar i ett projekt där nyanlända kvinnor och män får stöd i form av språkförstärkande och jobbförberedande aktiviteter. Här kan du läsa mer om Etableringscentrum.

Samverkansavtal

Enligt bosättningslagen ska kommunen ordna boende för nyanlända som kommer på anvisning under deras etableringsperiod på 2 år. För att lösa detta har kommunen och det kommunala fastighetsbolaget Nynäshamnsbostäder AB tecknat ett samverkansavtal. Det innebär att behovet kan tillgodoses på olika sätt, bland annat Nynäshamnsbostäders bestånd och privata hyresvärdar.

Ny i Sverige och Nynäshamn

Som ny i Sverige och Nynäshamn kan det vara mycket som är annorlunda, och mycket energi går åt till att hitta arbete, studier eller bostad. Därför erbjuder vi olika mötesplatser för nya och etablerade svenskar i Nynäshamns kommun. Träna språket, få en pratstund, ta en fika eller delta i läxhjälpen.

Tider och platser för mötesplatserna:

  • Måndagar klockan 9-10: Språkcafé på Nynäshamns bibliotek, Stadshusplatsen 3 i Nynäshamn.
  • Tisdagar klockan 13-15: Språkcafé i församlingshemmet, Hamngatan 6 i Nynäshamn.
  • Tisdagar klockan 15-16: Rådgivning och enskilt stöd för nyanlända i församlingshemmet, Hamngatan 6 i Nynäshamn.
  • Tisdagar klockan 17.00-18: Språkcafé på Nynäshamns kompetenscentrum (NKC), Idunvägen 1 i Nynäshamn.
  • Onsdagar klockan 18.00: Språkcafé för unga mellan 16-22 år. församlingshemmet, Hamngatan 6 i Nynäshamn.
  • Torsdagar klockan 13-15: Träna svenska hos Röda korset, Telivägen 8 i Nynäshamn.

För dig som vill hjälpa nyanlända

Träffas

Du kan besöka någon av ovan nämnda mötesplatser för att få kontakt med nya bekantskaper.

Hyr ut din bostad

Du har kanske en stuga på din gård som står tom eller vill hyra ut din lägenhet under en längre tid? För mer information, kontakta Thomas Johansson, behandlingsassistent på Nynäshamns kommun.
Här finns kontaktuppgifter och mer information.

Stöd till ensamkommande flyktingbarn

Familjehem och Jourhem
Ett familjehem är en familj eller person som tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem. Jourhemmet är ett tillfälligt boende tills barnet eller ungdomen har fått ett familjehem. Här finns mer informationlänk till annan webbplats

God man till ensamkommande flyktingbarn

En god man är ett stöd för barn under 18 år som inte har sin vårdnadshavare i Sverige. Här finns mer informationlänk till annan webbplats

Praktikplats på företag

Nynäshamns kommun efterlyser kontinuerligt praktikplatser till nyanlända. Tanken är att personen ska studera på Svenska för invandrare (SFI) på förmiddagen och praktisera på en arbetsplats på eftermiddagen. Hör gärna av dig till Elin Giotis, samhällsplanerare på Nynäshamn kommun om du har en plats att erbjuda.

Sidan granskad 2020-03-09

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp