Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Ny i Sverige

Här kan du som är ny i Sverige hitta information om vilka du kan kontakta för att hitta ett arbete, bostad, lära dig svenska och lära dig mer om Sverige. Här hittar du också information om förskola och skola för dina barn.

Hitta arbete

Har du inte egen försörjning behöver du ha kontakt med Arbetsförmedlingen för att få information om hur du söker arbete. Om du är inskriven hos Arbetsförmedlingen kan du få hjälp med att till exempel översätta universitetsbetyg.

Lära dig svenska språket

Campus Nynäshamn har undervisning i svenska för dig som är ny i Sverige. Svenska för invandrare (SFI) finns på olika nivåer och med olika inriktningar. Här kan du läsa mer om SFI ».

Information om hur samhället fungerar

På samhällsorienteringen får du information om hur samhället fungerar. Du får till exempel information om hur du öppnar ett bankkonto, den svenska demokratin och barnuppfostran i Sverige. Du anmäler dig till samhällsorientering via Campus Nynäshamn.

Skola och omsorg för barn och ungdomar

Barn kan gå på förskola tills det är 6 år. På förskolan får barnet träffa och leka med andra barn. Personalen på förskolan tar hand om barnen och lär dem olika saker. Om du har barn under 6 år kontakta kommunens förskoleassistent.

Om barnet har fyllt 6 år ska barnet gå i skola. När barnet är 6 år går det i förskoleklass som är en förberedelse för grundskolan. När barnet är 7-16 år går de i grundskolan. Kontakta närmaste skola. Det finns flera skolor i Nynäshamns kommun.

Ungdomar mellan 16-19 år kan gå på gymnasiet. Det finns ett gymnasium i Nynäshamns kommun, men det går också bra att välja ett gymnasium i en annan kommun. Om du har ungdomar över 16 år, kontakta yrkesvägledaren på gymnasiet.

Boende

Du kan antingen hyra en bostad eller köpa en lägenhet eller ett hus. Om du vill hyra en lägenhet finns det flera hyresvärdar som du kan kontakta.

Sidan granskad 2020-01-28

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp