Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Ny i Sverige

Här kan du som är ny i Sverige hitta kort information om vilka du kan kontakta för att hitta ett arbete, lära dig svenska och lära dig om Sverige. Du hittar också information om barnomsorg och skola för dina barn och hur du kan söka bostad.

Hitta arbete

Har du inte egen försörjning behöver du ha kontakt med Arbetsförmedlingen för att få information om  hur du söker arbete. Som arbetssökande inskriven hos Arbetsförmedlingen kan du få hjälp med att till exempel översätta universitetsbetyg.

Länk till Arbetsförmedlingen hittar du till höger på den här sidan.

Lära dig svenska språket

Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) har undervisning i svenska för dig som är ny i Sverige. Svenska för invandrare (SFI) finns på olika nivåer och med olika inriktningar. Här kan du läsa mer om SFI.

Information om hur samhället fungerar

Du får information om hur samhället fungerar på Centrum för samhällsorientering. På samhällsorienteringen får du till exempel veta mer om:

  • hur du öppnar ett bankkonto
  • den svenska demokratin
  • barnuppfostran i Sverige.

För att gå på samhällsorientering anmäler du dig via NKC. Du hittar en länk till NKC här till höger.

Skola och omsorg för barn och ungdomar

Fram till att barnet är 6 år kan barnet gå i förskola. På förskolan får barnet träffa och leka med andra barn. Personalen i förskolan tar hand om barnen och lär dem olika saker. Om du har barn under 6 år kontakta kommunens förskoleassistenter. Se kontaktuppgifter till höger. 

Om barnet är 6 år har barnet rätt att gå i förskoleklass. Förskoleklassen är en förberedelse för grundskolan. Personalen tar hand om barnen och lär dem olika saker. Kontakta närmaste skola.

Barn och ungdomar ska gå i grundskolan från 7 års ålder fram till att de fyller 16 år. Det finns flera skolor i Nynäshamns kommun. Om du har barn från 7 år kontakta närmaste skola.

Ungdomar mellan 16-19 år kan gå på gymnasiet. Det finns ett gymnasium i Nynäshamns kommun, men det går också bra att välja ett gymnasium i en annan kommun. Om du har ungdomar över 16 år, kontakta Ola Karlsson på gymnasiet. Se kontaktuppgifter till höger.

Boende

Det finns olika boendeformer; du kan hyra en bostad eller köpa en lägenhet eller hus. Om du vill hyra en lägenhet finns det flera hyresvärdar som du kan kontakta, du hittar länken till höger.

Sidan granskad 2017-09-07
Sidansvarig: Marie Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp