Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Trygghetslarm

För att känna trygghet i bostaden dygnet runt kan ett trygghetslarm vara till hjälp. Genom larmet är det möjligt att snabbt få kontakt med personal vid alla tider på dygnet.

Trygghetslarmet är en trygghet för dig om det skulle hända en oväntad händelse. Larmknappen kan du ha på dig dygnet runt, även när du duschar eftersom den tål vatten. Larmet bärs som ett armband eller halsband och aktiveras med en knapptryckning. Du bör inte ta med dig knappen om du reser bort eller har en längre sjukhusvistelse.

Genom att trycka på larmknappen, kommer du i kontakt med den larmcentral som Nynäshamns kommun är ansluten till. När du larmat kan du tala med en person utan att lyfta en telefonlur och du hörs så länge du befinner dig i bostaden. Trygghetslarmet är ett inomhuslarm som fungerar i din bostad. Om du kommer åt larmknappen utanför din bostad blir det ett ”tyst” larm till larmcentralen som då inte kan ha talkontakt med dig. 

Nycklar

Du måste lämna nycklar till din bostad till den som installerar trygghetslarmet. Du får också skriva på en nyckelkvittens. Din nyckel förvaras inlåst i ett säkerhetsskåp.

När kan jag larma?

Du larmar när du behöver hjälp vid oväntade händelser som för dig innebär otrygghet såsom hjälp med toalettbesök, om du har ramlat, mår dåligt etc.
Naturligtvis kan du ringa till SOS Alarm (tfn 112) även om du har trygghetstelefon.

Felanmälan

Om trygghetstelefonen inte fungerar som den ska eller om du vill fråga om något kontakta Larmpatrullen, telefon 08-520 738 08.

Vid flytt

Vid byte av adress/flytt ska kommunens biståndsbedömare kontaktas, du når dem via Kontaktcenter på telefon 08-520 68 000. Kontakta även Larmpatrullen, telefon 08-520 738 08, så att du kan lämna nyckel till din nya bostad och få tillbaka nyckeln till din gamla bostad.

När larmet inte behövs längre

Om du inte behöver trygghetslarmet ska du eller dina närstående ta kontakt med din biståndshandläggare. Har du inte numret till din biståndshandläggare kan du ringa växeln på telefon 08-520 680 00 och be de koppla dig till rätt person. Trygghetslarmet är personligt och kan inte överlåtas till annan person.

Utrustning som ska lämnas in

Vid avslut/uppsägning ska trygghetslarmet, larmknapp och annan extra utrustning som är kopplat till larmet återlämnas. I samband med återlämnande av trygghetslarmet lämnas nyckel åter. För återlämnande kontakta Larmpatrullen på telefon 08-520 738 08.

Vad kostar ett trygghetslarm?

Månadskostnaden för ett trygghetslarm är 245 kronor. Programmering av larmet och installation ingår. Inga övriga kostnader tillkommer.

Hur får jag ett trygghetslarm?

När du har bestämt dig gör du en anmälan om trygghetslarm, muntligt eller skriftligt. Vill du göra en skriftlig anmälan kan du hämta blanketten i kommunens reception på Stadshusplatsen 1. En muntlig anmälan gör du direkt till din biståndshandläggare.

Sidan granskad 2018-03-08
Sidansvarig: Marie Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp