Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Syn- och hörselnedsättning

På den här sidan får du med syn- eller hörselnedsättning information om var du kan få stöd och råd.

För dig med hörselnedsättning

Landstinget ansvarar för stöd till personer med hörselnedsättning. I Stockholms läns landsting finns flera hörselmottagningar och du väljer själv vilken mottagning du vill gå till.

Hörselmottagningen bedömer ditt behov av hjälpmedel, provar ut och ger information och träning i hur hjälpmedlet fungerar. På hörselmottagningen får du även hjälp med underhåll och reparation av ditt hjälpmedel.

För att få veta mer om de olika hörselmottagningarna och vilket stöd du kan få, kan du gå in på www.1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ringa 1177.

Hjälp från kommunen

Kommunens lots för funktionshinderområdet kan också hjälpa dig som har hörselnedsättning. Lotsen kan till exempel hjälpa till att byta batterier på din hörapparat, boka tid på hörselmottagningen samt informera om var du kan vända dig.

Behöver du nya batterier till din hörapparat?

Batterier kan du köpa på ett Apotek. Om du behöver hjälp att byta batterier kan du få hjälp med detta på din hörselmottagning eller av kommunens lots. Om du har en "bakom-örat-apparat" kan du se hur du byter batteri i filmen till höger.

Behöver du byta slang i din hörapparat?

Slangar kan du köpa på hörselmottagningar, internet eller i specialbutiker. Om du behöver hjälp att byta slang kan du få hjälp med detta på din hörselmottagning. Om du har en "bakom-örat-apparat" kan du även få hjälp av kommunens lots på funktionshinderområdet. Om du har en "bakom-örat-apparat" kan du se hur du byter slang i filmen till höger.

Är det något fel på din hörapparat?

Du kan själv undersöka vad som är fel på din hörapparat med hjälp av foldrarna till höger på den här sidan. Om du behöver hjälp kan du vända dig till en hörselmottagning. Du kan även ringa och få hjälp av Hörsellinjen, 0771-888 000.

För dig med synnedsättning

Landstingets ansvarar för stöd till personer med synnedsättning. Syncentralen ligger på Fleminggatan i Stockholm.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster På syncentralen kan du få hjälp för att underlätta din vardag. Det kan vara till exempel  hjälpmedel som läsglasögon och förstoringsglas, datoranpassning, fickminne, punktskriftmaskin och Daisy-spelare. På syncentralen kan du få hjälp med till exempel samtal, träning, utprovning och utbildning i användning av synhjälpmedel.

För att få komma till en syncentral behövs en remiss. Det får du av din ögonläkare. För att få kontakt med en syncentral kan du gå in på www.1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ringa 1177.

Hjälp från kommunen

Kommunens lots för funktionshinderområdet kan också hjälpa dig som har synnedsättning. Lotsen kan hjälpa dig med information om vart du kan vända dig.

Sidan granskad 2018-11-01

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp