Lyssna på sidan Lyssna

Personlig assistans

Personlig assistans är ett personligt utformat stöd som ska stärka din möjlighet att leva ett självständigt liv. Du kan få personlig assistans om du har stort behov av hjälp för att klara dina grund­läggande behov - som till exempel sköta hygien, äta och kommunicera med andra.

Lämna in en ansökan

Du ansöker om personlig assistans till kommunens LSS-handläggare som först bedömer om du tillhör en av de tre personkretsarna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Läs mer om hur du ansöker om personlig assistans »

Efter utredningen får du ett beslut

När det är klart vilken personkrets du tillhör utreds ditt behov av personlig assistans. Kommunen kan erbjuda assistans upp till 20 timmar per vecka. Om de grundläggande be­hoven överstiger 20 timmar per vecka är det Försäkrings­kassan som bedömer behovet av personlig assistans.

Du får välja

Du kan själv välja vem som utför den personliga assistansen. Det kan till exempel vara genom kommunens assistansverksamhet, privata alternativ eller brukarkooperativ.

Den personliga assistansen för Nynäshamns kommun utförs från den 1 maj 2019 på entreprenad av företaget Carelli Assistans. Du kan läsa mer om Carelli Assistans på deras egen hemsida www.carelli.se.länk till annan webbplats 

Vad kostar det?

Det kostar ingenting att ha en personlig assistent.

Sidan granskad 2020-05-14

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp