Lyssna på sidan Lyssna

Anhörig till någon med funktionsnedsättning

Det finns det olika typer av stöd och hjälp som kommunen erbjuder dig som är anhörig till någon med funktionsnedsättning.

Om din närstående har en funktionsnedsättning och omfattas av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, kan han eller hon ansöka om avlastning. Kontakta någon av våra LSS-handläggare för att få mer information. Det finns två olika former av avlastning. Det ena är "avlösning i hemmet" där en avlösare kommer hem till dig och tar hand om din närstående så att du får möjlighet att vila eller göra något för egen del. Det andra är "korttidsvistelse utanför hemmet" där din närstående vistas på ett korttidsboende eller i ett familjehem för att du ska få avlastning och vila. 

Lots för personer med funktionsnedsättning

Du kan kontakta Lotsen på Balder för att få svar på frågor om mycket i din vardag om du har en funktionsnedsättning, eller för att få praktisk hjälp med att till exempel fylla i ansökningar och blanketter.​

Anhörigsamordnare

Har du frågor kring din roll som anhörig eller behöver du information om vilket stöd du kan få, kan du vända dig till anhörigsamordnaren i kommunen.​ Kontaktuppgifter och mer information finns under rubriken Länkar och Stöd till anhöriga, nyheter och evenemang.

Kurser, råd och stöd för anhöriga

-Habilitering och Hälsa, Forum funktionshinder, erbjuder kostnadsfria kurser, föredrag och temakvällar som riktar sig till dig som är förälder eller annan anhörig till barn, tonåringar och vuxna med funktionsnedsättning. Man kan även få svar på sina frågor kring funktionshinder. Länk till kurskatalogen och till Forum funktionshinder finns under rubriken Länkar.

Broschyrer om information om stöd till personer med funktionsnedsättning finns att ladda ned under rubriken Dokument. De kan även beställas gratis från Habilitering och Hälsa.

- Riksförbundet Attentions kompetens och utbildningscenter erbjuder utbildning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och relaterade psykiatriska tillstånd för personal inom skola, vård och omsorg och andra intresserade. Aktuellt kursprogram hittar du under länken Attention Utbildning.

Sidan granskad 2020-06-22

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp