Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Ansök om försörjningsstöd första gången

Om du vill ansöka du om försörjningsstöd för första gången börjar du med att ringa till Nybesöksmottagningen. Här får du prata med en handläggare och vid behov bokar ni en tid.

Om du har svårt att ta kontakt med oss kan du låta en annan person ta kontakt med Nybesöksmottagningen för att boka en tid till dig. Efter samtalet får du en ansökningsblankett skickad hem till dig som du ska fylla i. På blanketten framgår vilka handlingar som du behöver bifoga. Blanketten finns inte att ladda ner från den här webbplatsen, den kan bara skickas hem till dig.

Exempel på handlingar som du kan behöva lämna in är kontoutdrag tre månader tillbaka, hyresavtal, elräkning, fackliga avgifter, kostnader för barnomsorg, kostnader för mediciner med mera. 

Ansökningsblanketten och handlingarna kan du lämna in till kommunens Kontaktcenter, eller skicka till:

Nybesöksmottagningen
Socialförvaltningen
Nynäshamns kommun
149 81 Nynäshamn

Om något saknas i din ansökan kommer ett brev skickas till dig. Där får du information om vad som saknas och när det senast behöver komma till oss på Nybesöksmottagningen. Från och med att din ansökan är komplett är handläggningstiden minst tio arbetsdagar. Det är därför viktigt att du lämnar in alla uppgifter på en gång och att du kontaktar oss i god tid.

Om du blir beviljad försörjningsstöd

Om du beviljas försörjningsstöd får du ett skriftligt beslut. Pengarna kommer att sättas in på ditt konto efter två till tre bankdagar.

Därefter blir du kallad till ett möte för att göra upp en planering om vilka insatser som du behöver för att du ska bli självförsörjande. »Läs mer om vilka insatser vi kan erbjuda dig.

Vid det första mötet kommer du även att få göra en självskattning.PDF

Om du inte blir beviljad kan du överklaga

Om du inte beviljas försörjningsstöd har du rätt att få ett skriftligt beslut som går att överklaga. PDFDu kan även skriva en egen överklagan med samma innehåll som i blanketten.

Din överklagan skickas till handläggaren som fattade beslutet. Handläggaren gör då en förnyad bedömning av ditt behov. Du måste överklaga inom tre veckor från beslutsdatum.

Om handläggaren inte ändrar beslutet skickas din överklagan vidare till Förvaltningsrätten som också prövar ditt ärende.

Om du överklagar påverkar det inte ditt ärende i övrigt och det är kostnadsfritt. All personal hos oss kan hjälpa dig att överklaga. Du kan bara överklaga om du fått avslag.

Sidan granskad 2019-09-02

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp