Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Borgerlig vigsel

Om du funderar på en borgerlig vigsel kan vi hjälpa dig. Nynäshamns kommun har åtta duktiga vigselförrättare och om du vill viga dig i kommunhuset har vi en lokal på åttonde våningen med vacker utsikt över inloppet till Nynäshamns hamn.

Intresseanmälan och handläggningstid

Om ni vill gifta er borgerligt börja med att fylla i intresseanmälan. Ni får därefter ett svar med information via mejl, om att ni ska beställa vigselintyg och hindersprövning från Skatteverket, om ni inte redan gjort det.

Ansök om hindersprövning hos Skatteverket

Innan ni kan ingå äktenskap ska ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.länk till annan webbplats Fyll i blanketten och skicka tillbaka till Skatteverket. Ni får tillbaka två intyg från Skatteverket (intyg hindersprövning och intyg vigsel).  Vigselintyg och hindersprövning i original ska senast 14 dagar innan ceremonin inkommit till Kontaktcenter i Nynäshamns Kommun. När vi har fått intresseanmälan och intygen kan vi boka en vigselförrättare. Intygen är giltiga i fyra månader.

Sänd vigselintygen till:
Kontaktcenter Vigsel
Nynäshamns kommun
149 81 Nynäshamn

 

Anmälan om efternamn

I samband med ansökan om hindersprövning kan ni också anmäla vilket efternamn var och en av er ska bära i äktenskapet. Denna blankett kan ni också lämna till kommunen för vidarebefordran till Skatteverket.

Plats

Om ni väljer att viga er i kommunhuset, blir det oftast på plan 8 med vacker utsikt. Där kan man boka under kommunhusets öppettider men inte mellan 11.00-13.00.

utsikt från Lanternan

Det går också bra att förrätta vigseln i andra lokaler eller utomhus. Ni bokar andra lokaler på egen hand.

Vittnen

Två vittnen fyllda 15 år måste närvara vid vigseln. Om ni inte har egna vittnen kan kommunen ordna vittnen under kontorstid och i kommunhuset.

Legitimation

Ni och vittnena ska kunna legitimera er för vigselförrättaren. 

Avgift för borgerlig vigsel

Vigseln är kostnadsfri om en av er är folkbokförd i Nynäshamns kommun.     För er där ingen av er är folkbokförd i Nynäshamn kostar det 700 kronor. Bokad vigsel faktureras alltid och vi skickar en faktura i anslutning till bokningen, med betalning inom 15 dagar. Avgiften täcker den administration som krävs för tjänsten.

Våra vigselförrättare är:

  • Tommy Fabricius
  • Daniel Adborn
  • Liselott Vahermägi
  • Christina Selander-Ekström
  • Agneta Tjärnhammar
  • Camilla Janson-Rönning
  • Thomas Johansson

Ersättningsbestämmelser för vigselförrättare

Från och med början av 2010 får de borgerliga vigselförrättarna ett kommunalt arvode, enligt beslut Kf § 56 353/2009-112. Läs mer i den relaterade länken.

Sidan granskad 2020-04-07

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp