Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Bekräfta faderskap

Alla nyfödda barn anmäls till Skatteverket för att bli folkbokförda. Sjukhuspersonalen skickar in anmälan. Om barnet har fötts hemma anmäler ni själva födelsen till Skatteverket.

Du får ett brev - boka tid hos oss

Om du får barn utan att vara gift måste socialnämnden fastställa faderskapet. Kommunen får automatiskt ett meddelande från Skatteverket om barn som föds utan att föräldrarna är gifta. Så fort vi får meddelandet skickar vi ett brev till barnets mamma som ombeds ta kontakt med oss för en tid för besök hos oss, ensam eller tillsammans med barnets pappa.

Om det inte finns några tveksamheter om vem som är far till barnet fastställs faderskapet genom att föräldrarna undertecknar en så kallad faderskapsbekräftelse. Faderskapsbekräftelsen sker på kommunens Kontaktcenter.

Frågor som ni kommer att få är vilket sjukhus barnet är fött på, barnets födelsevikt och namn och personnummer på pappan samt om ni önskar gemensam vårdnad. Ta med er legitimation.

Om ni inte bor tillsammans

Om föräldrarna inte bor tillsammans görs en mer omfattande utredning än om ni bor tillsammans.

Är det oklart om vem som är far till barnet, eller om barnets mamma är gift med en man som inte är far till barnet, brukar ytterligare utredning medföra att rätt person kan registreras som pappa till barnet.

Innan faderskapet är klart får barnet automatiskt moderns efternamn. Modern har automatiskt ensam vårdnad om barnet. Är ni som föräldrar överens om att ni ska ha gemensam vårdnad kan ni anmäla det i samband med faderskapsbekräftelsen.

Sidan granskad 2020-05-14

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp