Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Adoption

Om du har frågor om adoption kan du vända dig till oss på Familjerätten.

Vad innebär adoption och vem får adoptera?

Den adopterade får samma arvsrätt som biologiska barn - arvsrätten efter den biologiska familjen upphör helt i och med adoptionen. Den adopterade får efternamn efter i stort sett samma regler som gäller för förvärv av efternamn vid födsel. Det går inte att häva en adoption.

Vem får adoptera?

Sambor kan adoptera på samma sätt som personer som är gifta. Det finns ingen övre åldersgräns för internationell adoption. Den nedre åldersgränsen att adoptera är 18 år.

Först måste ni gå en föräldrautbildning

Alla som ansöker om adoption måste gå en föräldrautbildning (FIA). Nynäshamns kommun hänvisar till kurserna som Stockholm stad anordnar. Anmälan görs efter det att adoptanten/adoptanterna har varit på informationsmöte hos oss på Familjerätten. Ni kan välja om ni vill gå kursen på vardagar eller helger. Kurspris på vardagar är 2500 kronor per person och på helgen kostar det 3000 kronor per person. Kostnaden betalar adoptanterna själva. Efter kursen får deltagarna ett kursintyg som vi på Familjerätten vill ha en kopia på.

För att anmäla sig till föräldrautbildningen, gå in på www.stockholm.se/adoption och länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterklicka sedan vidare till "förberedelse inför internationell adoption".

Lämna in en ansökan

Det är först efter genomgången kurs som vi på Familjerätten kan påbörja den så kallade medgivandeutredningen. Lämna in en ansökningsblankett om adoptionPDF till oss på Familjerätten.

Medgivandeutredningen påbörjas när ansökan lämnats in

En medgivandeutredning påbörjas när vi har mottagit din adoptionsansökan. En medgivandeutredning innebär bland annat att samla in information om sökanden att göra en lämplighetsbedömning.

Familjerätten gör en utredningsplan med tider för samtal, gemensamma och enskilda samt tider för hembesök.

I utredningsförfarandet ingår även inhämtande av uppgifter från socialregister, polisregister samt försäkringskassan. Vissa uppgifter inhämtar utredarna och andra för de sökande lämna till utredarna.

De sökande ombeds att lämna tre referenter, det kan vara en familjemedlem, gemensamma vänner eller arbetskamrater. Referenterna ombeds att bland annat skriva om vilka de sökande är.

Auktoriserade adoptionsorganisationer

Socialnämndens medgivande gäller för att ta emot ett barn med medverkan av någon av de adoptionsorganisationer som är auktoriserade av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF. Du kan söka mer information om adoption i Föräldrabalkens 4 kapitel.

Sidan granskad 2020-01-08

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp