Lyssna på sidan Lyssna

Mat till äldre

Bra mat är nödvändigt för att vi ska må bra oavsett om vi är unga eller gamla. Ett fint dukat bord, väldoftande tillagad mat och trevligt sällskap vid måltiden ger bättre livskvalitet.

Mat till äldre ska hålla en hög kvalitet. Det ska vara mycket näring i varje portion så att även små portioner ger tillräckligt med näring och energi. Det är viktigt med många mindre måltider spridda över dagen. Maten ska också vara allsidig och varierad. Med stigande ålder ökar risken för sjukdomar eller funktionsnedsättningar vilket kan göra det svårare för äldre personer att äta och få i sig den näring som kroppen behöver. Med stigande ålder minskar också behovet av energi medan näringsbehovet förblir detsamma.

Lite festligare efterrätt dukat med finporslinet.

Menyn

Kommunens äldreomsorg har en gemensam meny. Vissa variationer förekommer dock i matsedeln då kökens förutsättningar varierar. Menyn består till största del av svensk husmanskost men även modernare och exotiska rätter serveras ibland. Matsedeln är planerad med tanke på miljön vilket innebär att råvaror som är i säsong används i första hand. Recepten är näringsberäknade och utgår från de nordiska näringsrekommendationerna enligt riktlinjer från Livsmedelsverket.

Högtider och traditioner förknippas ofta med särskilda maträtter och det syns i matsedeln med exempelvis lamm till påsk och tre rätters-meny på Nobeldagen. Någon gång ibland är det temavecka då maten är inspirerad från ett särskilt kök eller en geografisk region.

På vardagar erbjuds två olika rätter att välja på till lunch och på kvällen dukas ett kvällsmål fram. Kvällsmålet är viktigt då nattfastan inte får vara för lång, högst 11 timmar.

Måltider över dagen

Under en dag serveras sex måltider på äldreboendena. Dessa är jämnt fördelade över dagen och utgörs av:

  • Frukost som består av välling eller gröt, smörgås, juice och kaffe eller te.
  • Ett lättare mellanmål på förmiddagen.
  • Lunch med varmrätt och efterrätt.
  • Kaffe med bröd på eftermiddagen.
  • En middag där det serveras en lättare måltid som till exempel omelett, soppa eller sill.
  • Ett litet kvällsmål på kvällen.
Logotyp för matsedelsapp

Se matsedeln i mobilen

Nu kan du se matsedlar för Rosengården, Sunnerbo, Tallåsen, Lotsen och hemtjänstens matlådor direkt i mobilen.

Så här gör du: Gå in i App Store på din iPhone eller motsvarande på Android och ladda ner appen ”Omsorgen”.

För mer information om appen: www.omsorgen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här tillagas maten

Kommunen har två kök där maten lagas, ett på Sunnerbo äldreboende och ett på Rosengårdens äldreboende. Tallåsens äldreboende och hemtjänsten får sin mat levererad från Rosengården. Sunnerbos kök lagar också mat till Sunnerbyskolan och Kyrkskolan.

Varje dag lagas cirka 450 portioner till lunch och middag inom kommunens äldreomsorg. Frukost och mellanmål lagar äldreboendenas egna avdelningar. På Rosengårdens avdelningar lagar man också efterrätterna själva på vardagar.

Vattenmelon skuren till blomkorg

Frukt- och grönsaksfat på Sunnerbo

Måltid med guldkant

På kommunens äldreboenden vill man ibland förgylla vardagen lite extra. Då serveras en festligare måltid vid långbord i samlingssalen. Det dukas med finporslin och vinglas och en tre rätters-meny serveras. En sådan måltid ger de äldre en trevlig stund tillsammans.

  

Sidan granskad 2020-08-27

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp