Lyssna på sidan Lyssna

4. Funktion före design

När vi tänker oss en ny webbplats tänker vi utseende, färg och form men när vi bygger en ny webbplats är det inte det viktigaste.

Redan i början av projektet satte vi oss ned för att gå igenom all den historik och statistik vi har samlat på oss för att kunna planera navigering och funktioner. Allt utifrån användargruppernas behov, med andra ord vad kommer först på sidan och vilka möjliga val ska du som besökare få ta del av.

Beteende och navigering

I dag använder vi mobilen för att leta upp information och göra ärenden i mycket högre grad än via våra datorer så alltså designar och bygger vi med mobilen som vår huvudsakliga källa. Det betyder färre bilder och stort fokus på användarvänlighet och korta informationsvägar. Så få klick som möjligt för att kunna läsa den information jag behöver eller utföra det ärende jag vill göra.

Statistiken på vår nuvarande webbplats visar vägen hur vi ska bygga och designa den nya:

 1. Sök - en bra och tydlig sökruta är viktigt. Majoriteten av användare letar inte i menyer utan vill snabbt få förslag var på webbplatsen informationen finns genom att söka.
 2. Genvägar - för de som är inne ofta är det skönt att snabbt kunna hitta tillbaka
 3. Lediga jobb - många är intresserade över vilka jobb som finns i organisationen
 4. Kontakt - hur kommer jag i kontakt med Nynäshamns kommun, öppettider och så vidare.
 5. Trendande frågor - snabbt kunna få svar på de frågor som gäller just nu, till exempel säsongsfrågor som när får jag elda eller om vi stängar av vägen under en längre tid, hur länge?
 6. Evenemang och aktiviteter - för de som söker tips och vad de kan göra i helgen, semestern, på sommarlovet. Som vi visade i statistiken är användargruppen för just den här punkten den absolut största och därför kommer den att få en central plats i navigeringen.
 7. Aktuella händelser - de allra flesta läser och ser våra nyheter och information via andra kanaler än vår webbplats så som facebook och LinkedIn men självklart kommer det att finnas utrymme för information även här.

Vem hjälper oss med designen?

Men visst är även färg och form viktigt. Redan förra året hittade vi rätt samarbetspartner när vi upphandlade en ny strategisk kommunikationsbyrå, Klapp.colänk till annan webbplats och de har satt ihop ett starkt team för att hjälpa oss med utvecklingen av vår nya webbplats. I och med att vi har och kommer att behålla SiteVision som vårt CMS system (content management system) teamar Klapp med AFRYlänk till annan webbplats som är experter inom området och har byggt bland annat den nya webbplatsen för Solna stadlänk till annan webbplats.


Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Nynäshamns kommun 

  Bild för besökadress

  Stadshusplatsen 1

  Bild för postadress

  149 81 Nynäshamn

  Nynäshamns kommun
  Stadshusplatsen 1
  149 81 Nynäshamn

  växel 08-520 680 00
  fax 08-520 140 08

  kommunstyrelsen@nynashamn.se

  Journummer
  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Om webbplatsen

  Kommunens logotyp