Lyssna på sidan Lyssna

2. Webben är till för användarna

För vem är webbplatsen till och varför ska den överhuvudtaget finnas? Många stora frågor ska besvaras i början av arbetet med en ny webbplats.

När man börjar fundera över hur en ny webbplats ska utformas är det lätt att fokuserar på utseendet. Färger, knappar, bilder, typsnitt. Det är inte så konstigt, det är ju det som vi ser när vi surfar på webben. Men om vi vill göra en bra sajt måste vi börja med att besvara helt andra frågor.

Vad ska vi ha webben till?

Den första frågan är - vad ska vi ha webbplatsen till? Vi har arbetat fram tre övergripande syften för vår nya webbplats:

 1. Tillgängliggöra kommunens service dygnet runt
 2. Underlätta insyn och delaktighet
 3. Inspirera och marknadsföra

Och för vem?

Den andra stora frågan att besvara är vilka webbplatsen är till för och vilka ärenden användarna har. För att ta reda på det har vi grävt ner oss i statistik för våra befintliga webbplatser, men också gått igenom andra kommuners förstudier.

Vi har tittat på vilka frågor användarna inte får svar på via webben. Här har Kontaktcenter och Besökscenter bidragit med värdefull information om de vanligaste frågorna. Vi har också arbetat med en metod som kallas ”situationas” där man utgår ifrån vilken situation man är i när man besöker våra sidor och vilka frågor man då vill ha svar på.

Mobilen först

Andra saker att ta hänsyn till är användarnas tekniska förutsättningar. De allra flesta använder mobilen för att surfa – alltså måste vi bygga den nya sajten med mobila användare i första hand. Vi måste också se till att den blir driftsäker och självklart också tillgänglig för alla.

Webbplatsens utseende då? Den är faktiskt viktigare än vad man kan tro eftersom den ska stötta och vägleda användaren så att det blir lätt att ta till sig informationen. Men dit kommer vi så småningom.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Nynäshamns kommun 

  Bild för besökadress

  Stadshusplatsen 1

  Bild för postadress

  149 81 Nynäshamn

  Nynäshamns kommun
  Stadshusplatsen 1
  149 81 Nynäshamn

  växel 08-520 680 00
  fax 08-520 140 08

  kommunstyrelsen@nynashamn.se

  Journummer
  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Om webbplatsen

  Kommunens logotyp