Lyssna på sidan Lyssna

2020-09-04

Väg 73 kan bli elvägspilot

I veckan lämnade Region Stockholm över en rapport till Trafikverket där sträckan Nynäshamn – Västerhaninge pekas ut som en av två möjliga vägar för ett pilotprojekt för elväg. Rapporten blir ett viktigt underlag när Trafikverket inom kort ska besluta vilken sträcka som kommer att få elväg.

Stockholm är en av två potentiella regioner där ny elvägsteknik ska kunna testas på väg 73 sträckan Nynäshamn - Västerhaninge. Den andra tänkbara sträckan är Örebro – Hallberg. Bara en av de två kandidaterna kommer att antas till pilotprojektet.

Region Stockholm beskriver i rapporten, som nu har lämnats till Trafikverket, möjligheterna och nyttan med en elväg på väg 73.

"Kommunen positiv till pilotprojektet"

- Nynäshamns kommun har varit remissinstans till Trafikverkets arbete med den så kallade vägplanen och vi är positiva till ett pilotprojektet på väg 73. Det är viktigt att göra godstransporter mer hållbara så en kombination av elväg, järnväg och pråmtrafik är mycket bra. En elväg kan också göra att den tunga trafiken väljer väg 73 framför väg 225, säger Nynäshamns kommun planeringschef Mikael Gustafsson.

Regeringens önskemål är att pilotsträcken är startklar i slutet av 2021.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-09-04

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp