Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-09-16

625 färre bilresor när 25 testcyklade en månad

Så här på Trafikantveckans första dag kan vi berätta att 25 testcyklister sparade in över 400 mils bilkörning och 625 bilresor genom att ersätta bilen med var sin elcykel under maj månad.

Man sitter på en cykel.

Albin Niklasson var en av testcyklisterna i Nynäshamn.

– De har visat att det är fullt möjligt att låta bilen stå till förmån för cykeln i många situationer, säger Robin Söderström, energi- och klimatrådgivare i de fyra kommuner som står bakom projektet.

Projektet är en gemensam satsning i kommunerna Nynäshamn, Haninge, Huddinge och Tyresö i samarbete med Energi- och klimatrådgivningen. Syftet med projektet var att få fler kommuninvånare att välja cykeln framför bilen.

"Fint resultat"

– Det är jättefina resultat vi kan visa upp. Faktum är att om 20 procent av invånarna i våra fyra kommuner bytte ut bilresor i samma utsträckning som testcyklisterna i sex månader om året skulle de innebära cirka 4 582 800 färre bilresor, säger Robin Söderström.

Det är framför allt resor till och från arbetet som bytts ut. 61 procent av bilresorna som ersattes med cykel var 5 kilometer eller kortare och hela 74 procent av resorna var kortare än 10 kilometer.

– Vi ville visa att många bilresor enkelt kan ersättas med en cykeltur på 15 till 30 minuter. Våra cykelambassadörer har gjort ett utmärkt jobb med att visa att det faktiskt är fullt möjligt för många, säger Robin Söderström.

Rekommenderar elcykeln som färdmedel

Förutom att cykla har deltagarna varit cykelambassadörer och inspirerat andra att cykla genom att göra inlägg i sociala medier under #testcyklist2019. Samtliga deltagare uppger i den utvärdering som gjorts att de skulle rekommendera elcykeln som färdmedel till en vän.

– Det bästa har varit chansen att prova elcykeln innan man köper den. Det fick mig att tänka på vilka resor jag kan byta ut. Många har känt igen mig och frågat hur det går, säger Maria Zetterberg från Nynäshamn, en av testcyklisterna.

Trafikantveckan

Den 16-22 september pågår den Europeiska Trafikantveckan runt om i Europa. Veckan är ett initiativ för att underlätta och uppmuntra hållbara resor och transporter. Årets tema handlar om att få fler att gå och cykla, och att det ska vara säkert.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-09-16

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp