Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-07-03

Fortsatt besöksförbud på kommunens äldreboenden

Den 12 mars införde Nynäshamns kommun besöksförbud på alla våra vård- och omsorgsboenden för att skydda de äldre från att smittas av Covid-19. I veckan kom Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer som kan innebära vissa lättnader i besöksförbudet. I väntan på Socialstyrelsens direktiv i frågan har Nynäshamns kommun fortsatt besöksförbud.

Nationellt besöksförbud

Den 1 april införde regeringen ett nationellt besöksförbud på landets alla vård- och omsorgsboenden som gäller till och med 31 augusti. Den 30 juni gav Folkhälsomyndigheten ut nya direktiv som innebär att personer med påvisade antikroppar för covid-19 kan träffa personer i riskgrupper.

Socialstyrelsen ska nu ta ställning till om de nya riktlinjerna föranleder behov av att göra förtydliganden eller förändringar i direktivet, det vill säga om det kan finnas skäl att göra undantag i besöksförbudet för personer med påvisade antikroppar och hur det i så fall ska gå till. Hur lång tid det arbetet tar är oklart.

Kommunen inväntar Socialstyrelsens direktiv

Nynäshamns kommuns befintliga rutin kring besöksförbud kvarstår tills vidare i avvaktan på Socialstyrelsens nya direktiv.

- Vi välkomnar en möjlig lättnad i besöksförbudet här i kommunen, men vi behöver mer underlag för hur vi i detalj ska hantera den nya situationen och det är detta Socialstyrelsen nu arbetar med, säger Gabriella Rodling, avdelningschef inom äldreomsorgen i Nynäshamns kommun.

Läs kommunens rutin för besöksförbud härPDF

Faktaruta

Folkhälsomyndighetens bedömning är att ett positivt antikroppstest som är utfört enligt deras standarder innebär att den testade personen har minskad risk att själv smittas och därmed minskad risk att föra vidare smittan i samhället.

Det i sin tur innebär att personer med bekräftade antikroppar därför kan umgås med personer som tillhör en riskgrupp. Personer som själva tillhör en riskgrupp och som har antikroppar kan också umgås med andra personer.

Folkhälsomyndigheten betonar dock att för alla, oberoende av antikroppstestets resultat, gäller att fortsatt följa myndigheternas generella rekommendationer för att minska smittspridningen i samhället, det vill säga att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man har symptom.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-07-03

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp