Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-05-29

Habiliteringsersättningen blir kvar och höjs

På socialnämndens möte i början av året fick socialförvaltningen i uppdrag att utreda habiliteringsersättningen på grund av nämndens tuffa effektiviseringskrav. Nu har frågan utretts klart och den ekonomiska ersättningen till personer på daglig verksamhet blir kvar och kommer att höjas under året.

På sitt sammanträde i maj beslutade socialnämnden att trots den ekonomiskt tuffa situationen att behålla habiliteringsersättningen för personer på daglig verksamhet.

- En enig socialnämnd tog beslutet om att habiliteringsersättningen ska vara kvar eftersom nämnden anser att är väldigt viktigt för den enskilde som deltar i våra dagliga verksamheter. För oss inom Alliansen har detta varit en hjärtefråga och vi är glada att övriga partier i socialnämnden också ställde sig positiva till att inte ta bort ersättningen. Habiliteringsersättningen är inte en lagstyrd verksamhet och är en av de saker vi har utrett för en budget i balans, säger Antonella Pirrone, socialnämndens ordförande.

Statsbidrag möjliggör en höjning

Nynäshamns kommun har sökt och beviljats Socialstyrelsens statsbidrag som syftar till att införa, bibehålla eller höja dagpenningen till personer inom daglig verksamhet enligt LSS. Enligt Socialstyrelsens fördelningsnyckel tilldelas Nynäshamn 870 071 kronor för 2020. Statsbidraget möjliggör en höjning av habiliteringsersättningen under 2020. Socialförvaltningen återkommer med besked om hur höjningen kommer att fördelas för deltagarna i daglig verksamhet.

Text: Marie Eriksson

Om habiliteringsersättning

Habiliteringsersättning är en ersättning som en person som deltar i daglig verksamhet kan få. Habiliteringsersättningen är inte reglerad i lag, förordning eller föreskrift men är ett sätt att stimulera den enskilde att delta i verksamheten. Habiliteringsersättningen för deltagarna i Nynäshamns kommun är för närvarande 10 kronor per timme och för många brukare är den mycket viktig.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-05-29

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp