Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-03-30

SMOHF tar över alkoholhandläggningen

Den 1 maj tar Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) över handläggningen och tillsyn av alkohol och tobak. Det har Kommunfullmäktige beslutat.

SMOHF tar från den 1 maj över handläggningen enligt alkohollagen och tobakslagen. Det beslutade kommunfullmäktige på sitt sammanträde i mars. Beslutet innebär att SMOHF nu helt tar över myndighetsansvaret och att ansvaret tas bort från socialnämndens reglemente. Kommunfullmäktige beslutade också att övergången till SMOHF ska utvärderas efter ett år.

"En aktör har helhetsansvaret"

- SMOHF sköter redan tillsyn för rökfria lokaler för Nynäshamns kommun och det är lämpligt att samla all handläggning och tillsyn enligt alkohol och tobakslagen på samma ställe. Att en aktör har ett helhetsansvar innebär bättre service för näringsidkarna och den totala administrationen minskar. Det blir också mer ekonomiskt fördelaktigt för kommunen eftersom vi redan betalar en avgift till förbundet och det nya uppdraget bedöms rymmas inom ramen för den.

SMOHF sköter dessutom redan handläggningen enligt alkohollagen och tobakslagen för Haninge och Tyresö kommuner vilket innebär att det redan finns upparbetade rutiner på förbundet, säger Annette Ritari, avdelningschef på Individ- och familjeomsorgen.

SMOHF tar över efter Södertälje

Från den 1 februari 2020 har Nynäshamns kommun haft ett tillfälligt avtal med SMOHF för handläggning av ärenden enligt alkohollagen och tobakslagen. Innan dess var det Södertälje kommun som skötte handläggningen.

Text: Marie Eriksson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-03-30

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp