Lyssna på sidan Lyssna

2020-02-03

Nynäshamns kommunala hemtjänst utreds

Socialnämnden beslutade den 28 januari att utreda om Nynäshamn ska fortsätta bedriva kommunal hemtjänst. Utredningen kommer att genomföras under våren.

Anledningen till att frågan ska utredas är att socialnämnden behöver göra effektiviseringar på 21 miljoner kronor, vilket vi har berättat om tidigare. Beslutet om utredning innebär inte ett besked om den kommunala hemtjänstens framtid - utan endast att en utredning ska göras. Nynäshamns kommunala hemtjänst är ett av sex valbara hemtjänstföretag.

Allt fortsätter som vanligt under utredningstiden

Socialförvaltningen har fått i uppdrag att påbörja en utredning om hemtjänsten under våren. Exakt när utredningen kommer att vara färdig är inte klart ännu. När utredningen är färdig presenteras den för socialnämnden som då beslutar om hur kommunen ska gå vidare.

Under tiden fortsätter allt som vanligt - personer med beslut om hemtjänst har kvar sitt biståndsbeslut och stödet och hjälpen från den kommunala hemtjänsten fortsätter under hela utredningstiden.

Fler utredningar ska genomföras

Frågan om kommunal hemtjänst är en av flera utredningar som kommer att genomföras under året. Socialnämnden beslutade bland annat även om att utreda förutsättningar för att höja avgifter och maxtaxa, att utreda förutsättningar att avveckla funktionen personligt ombud och att utreda matleveranser inom äldreomsorgen.

- Många av Sveriges kommuner har stora ekonomiska utmaningar och Nynäshamn är inget undantag. För att ha ordning och reda i vår ekonomi och samtidigt göra de investeringar som behövs kommer det att krävas tuffa prioriteringar. Det är viktigt att påpeka att alla förslag till åtgärder först ska utredas för att se vilka eventuella konsekvenser de kan få och om de är genomförbara. Utredningarna kanske även kan bidra till utveckling av våra verksamheter. Det är ingen lätt uppgift för oss i socialnämnden, men vi kommer att göra vårt yttersta för att fortsätta garantera invånarna en god service med den goda kvaliteten som har kännetecknat vår verksamhet hittills, säger Antonella Pirrone, socialnämndens ordförande.

Text: Marie Eriksson


Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-02-03

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp