Lyssna på sidan Lyssna

2020-09-09

Testa dig vid symtom på covid-19

Du som är sjuk med symtom på covid-19 uppmanas att boka provtagning för så kallad PCR-test. Provtagningen är viktig bland annat för att smittspårningen ska fungera så bra som möjligt.

Om du tror att du har covid-19 bör du boka ett PCR-test och få reda på om du har en pågående sjukdom. Provsvaret kommer ofta inom en vecka men kan ta längre tid om många tar prover samtidigt. På 1177.se finns information om provtagningenlänk till annan webbplats.

Stor efterfrågan på testning

Efterfrågan på testning är stor så Folkhälsomyndigheten poängterar att den vänder sig till personer med symtom på covid-19. Det för att det ska finnas tider till dem som verkligen behöver dem. På Folkhälsomyndighetens webbsida ”Frågor och svar” finns bland annat information om vilka symtomen på covid-19 älänk till annan webbplatsr.

Smittspårning

Covid-19 är klassad som både en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom och är därmed också en smittspårningspliktig sjukdom. Den enskilda patienten är skyldig att vid allmänfarliga sjukdomar, så gott hen förmår, medverka till att minska risken för smittspridning. I det kan ingå att covid-19-smittade personer informerar sina närkontakter även om vården har kvar ansvaret för smittspårningen. På den här sidan finns mer information om smittspårning av covid-19länk till annan webbplats.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-09-09

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp