Lyssna på sidan Lyssna

2020-09-03

Förkylda barn och unga rekommenderas att testa sig

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i en ny vägledning att även barn och unga med symtom på covid-19 testar om de har en pågående infektion.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i förskoleklass och årskurserna 1-9 samt ungdomar i gymnasieåldern testar sig, med så kallat PCR-test, vid symtom som kan tyda på covid-19. På så vis kan barnen snabbare återgå till skola och andra aktiviteter om de har ett negativt provsvar och allmäntillståndet i övrigt tillåter det.

"Mår bra av att delta i skolan"

- Barn och unga mår bra av att kunna delta i skolan och andra vardagsaktiviteter, det är ett viktigt skäl till att provta denna åldersgrupp. Tidigare har denna grupp rekommenderats att stanna hemma vid minsta symtom. Med testning kommer de att kunna gå tillbaka till skolan i högre utsträckning även om de har kvarvarande milda symtom, i kombination med ett negativt provsvar, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Förskolebarn provtas vid ökad smittspridning

För barn i förskoleåldern rekommenderas provtagning endast om det är en ökad smittspridning lokalt eller regionalt. Om det inte är ökad smittspridning ska barnen, precis som tidigare, hållas hemma vid symptom. Orsaken är att provtagningen kan upplevas som obehaglig för yngre barn.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-09-03

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp