Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-07-24

Plan inför eventuella nya utbrott av covid-19

Antalet personer som blir allvarligt sjuka i covid-19 har minskat men Folkhälsomyndigheten uppger att det finns risk för att nya lokala och regionala utbrott blossar upp i Sverige. Länsstyrelserna har därför fått uppdraget att ta fram en plan inför eventuella nya utbrott.

Landets länsstyrelser har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en planlänk till annan webbplats för insatser som kan bli aktuella om det uppstår nya utbrott av covid-19 under hösten. Utgångspunkten för planen, som ska redovisar för regeringen senast 1 september, är de scenarier som Folkhälsomyndigheten har tagit framlänk till annan webbplats och som beskriver hur smittspridningen av covid-19 skulle kunna se ut det kommande året.

Folkhälsomyndighetens scenarier är:

  • Scenario noll: Illustrerar utvecklingen om dagens låga nivå av smittspridning består - vilket ger en avtagande smittspridning.
  • Scenario ett: Visar en spridning som snabbt tilltar hösten 2020 och sedan snabbt avtar.
  • Scenarion två: Visar en mer utdragen och jämnt ökande spridning.

Fortsätt att följa riktlinjerna

Även om antalet personer som blir allvarligt sjuka i covid-19 minskar så fortsätter smittspridningen. Folkhälsomyndighetens uppmaning är därför att alla fortsätter att följa deras rekommendationer. Råden är bland annat: Stanna hemma om du bara känner dig lite förkyld, tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder, håll en armlängds avstånd till andra både inom- och utomhus, om det är möjligt – gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.

På den här sidan finns Folkhälsomyndighetens information om vad du kan göra för att minska smittspridningenlänk till annan webbplats.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-07-24

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp