Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-07-16

Äldreboendena fortsätter med nuvarande besöksrutiner

Nu är Socialstyrelsen klar med sina uppdaterade rekommendationer gällande besök på landets äldreboenden. Råden är att i första hand ta emot besök utomhus. Då Nynäshamns kommun redan har den rutinen kommer det inte att införas några förändrade besöksrutiner under sommaren.

– I Nynäshamns kommun har vi lyckats väldigt väl med att hindra smittspridningen av covid-19 på våra vård- och omsorgsboenden. Därför kommer vi fortsätta med nuvarande restriktioner - det vill säga att besök sker utomhus och besöksförbud gäller inomhus, i alla fall fram till hösten, säger Annette Ritari, tillförordnad socialchef.

I mars införde Nynäshamns kommun besöksförbud på alla vård- och omsorgsboenden för att skydda de äldre från att smittas av covid-19. Den 1 april införde regeringen ett nationellt besöksförbud på landets alla vård- och omsorgsboenden. Den 30 juni gav Folkhälsomyndigheten ut nya direktiv som innebar att personer med påvisade antikroppar för covid-19 kan träffa personer i riskgrupper. Nynäshamns kommun tog dock beslutet att vänta på Socialstyrelsens rekommendationer kring besöksförbud innan eventuella förändringar skulle införas.

Socialstyrelsens rekommendationer

Nu är Socialstyrelsen klar med sina nya rekommendationerlänk till annan webbplats som bland annat säger att äldreboenden i första hand ska ta emot besök utomhus. Besök inne i verksamheten ska vara mer strikt motiverade. En bedömning ska göras av den boendes behov av ett fysiskt besök och verksamhetens förmåga att genomföra det på ett säkert sätt. En grund för att få göra ett besök inne på ett boende kan vara om en person har antikroppar mot covid-19. Då Nynäshamns kommun i mitten av maj införde vissa lättnader i besöksförbudet kommer nuvarande rutiner att gälla under sommaren.

"Vi väntar till efter sommaren"

– Det är semesterperioder med många vikarier och att då upprätta nya rutiner för besök inomhus bedömer vi är en risk. För att kunna säkerställa trygga besök på våra vård- och omsorgsboenden väntar vi därför till efter sommaren med att införa besök enligt Socialstyrelsens rekommendationer, säger Annette Ritari.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-07-16

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp