Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-04-14

Smitta konstaterad i äldreomsorgen

Under helgen har fall av covid-19 upptäckts inom äldreomsorgen. De smittade personerna har flyttats till covid-19 avdelningen där de vårdas av personal som har fått särskild utbildning i smittskydd och använder skyddsutrustning.

- Jag kan bekräfta att det finns fall av covid-19 inom kommunens vård- och omsorgsboenden. Vad som är orsaken till smittan vet vi inte, men vi är väl förberedda på det här och arbetar nu enligt våra nya rutiner som vi har tagit fram, säger Marlen Terrell, socialchef.

Smittade flyttar till särskild vårdavdelning

De fall som bekräftas flyttar till den särskilda vårdavdelningen som har förberetts för personer som har behov av mer omfattande vård och omvårdnad.

Vårdavdelningen, som finns i Rosengårdens lokaler, är isolerad för att undvika smitta mellan avdelningarna. Bland annat går personalen till avdelningen via en särskild sluss, där även hantering av skyddsutrustning samt sopor och tvätt sker på ett smittförebyggande sätt. Personalen som arbetar i covid-19 teamet arbetar inte med några andra brukare.

Brukare med misstänkt smitta kohortvårdas på respektive boende. Kohortvård innebär att brukarna separeras från de övriga och vårdas med särskilt avdelad personal till dess att provsvaret kommer.

Tillgång till skyddsutrustning

Samtliga medarbetare som arbetar i covid-19 teamet använder skyddsutrustning och samma sak gäller för medarbetare som arbetar med kohortvård vid misstänkta fall. För att vi ska ha en god överblick över skyddsutrustningen och för att säkerställa att inget saknas inventeras skyddsutrustningen varannan dag.

- Skyddsutrustning är av största vikt för att både brukare och medarbetare inom socialförvaltningen ska vara trygga och säkra. Just nu har vi tillgång till skyddsutrustning och all personal som arbetar med smittade eller misstänkt smittade använder skyddsutrustning, säger Marlen Terrell.

Information till anhöriga

Information till anhöriga sköts enligt ordinarie rutiner.

Ställ dina frågor

Vi har sett ett behov hos kommunens medborgare att kunna vända sig till oss om sina funderingar och frågor om coronaviruset - utifrån kommunens roll. Med anledning av detta kommer kommunens anhörigsamordnare Carina Brännäng kunna svara på frågor eller lotsa dig vidare. Carina nås på telefon 08-520 738 75 måndag till torsdag klockan 8-17.

Text: Marie Eriksson.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-04-15

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp