Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-04-08

Fler praktiserar ny modell för politiska möten

En ny modell för genomförande av politiska sammanträden har testats vid ett par tillfällen i Nynäshamns kommun. Nu har partiernas gruppledare beslutat att alla politiska nämnder och kommunfullmäktige ska hålla sina sammanträden enligt den nya modellen. Anledningen till förändringen är coronaviruset.

På gemensamt initiativ av kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) och oppositionsrådet Patrik Isestad (S) beslutade gruppledarna för alla partier enhälligt den 23 mars att en ny modell med färre ledamöter på plats skulle testas på kommunstyrelsen, vilket vi har berättat om tidigare. Nu har försöken utvärderats och gruppledarna har kommit överens om att alla nämnder och kommunfullmäktige ska hålla sina sammanträden enligt den nya modellen.

Sammanträdena framöver

Modellen innebär bland annat att antalet ledamöter på plats minskas till hälften. Det betyder att:

  • Varje nämndsammanträde har 7 ledamöter på plats. För kultur- och fritidsnämnden gäller 5 eftersom de har färre ledamöter.
  • Kommunfullmäktige har 21 ledamöter på plats.

Övriga ordinarie ledamöter och ersättare deltar via videokonferens och röstar på samma villkor som om de är fysiskt närvarande. De får dock inte delta i överläggningar eller beslut i ärenden som lyder under sekretess.

Därför genomförs förändringarna

Den tillfälliga förändringen av sammanträdena genomförs för att Nynäshamns kommun ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att alla över 70 år ska stanna hemma, minska antalet personer vid sammankomster och att möjliggöra distansarbete så långt det är möjligt. Samtidigt vill kommunen säkerställa att beslut kan fattas utan tekniska svårigheter om bemanningen minskar.

Sammanträden som berörs

De möten som berörs är kommunstyrelsen, socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt kommunfullmäktige.

Överenskommelsen gäller tills gruppledarna kommer överens om något annat, eller längst till 30 juni 2020. Här finns mer information om överenskommelsenPDF.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-04-08

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp