Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-03-10

Mycket hög risk för samhällsspridning av coronavirus i Sverige

Folkhälsomyndigheten höjde under tisdagen risknivån för coronaviruset till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Myndigheten uppmanar nu alla som har symtom på luftvägsinfektion – även lindriga – att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Nynäshamns kommun följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendation att skolor och förskolor har öppet som vanligt.

Nynäshamns kommun följer utvecklingen av coronaviruset och håller sig till de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren ger. Folkhälsomyndigheten ser nu tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Under tisdagen gick myndigheten därför ut med informationen att de inte ser att det ska bli allmän smittspridning i hela landet men att de höjer risknivån till ”mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige”.

För att minska risken för smittspridning är Folkhälsomyndighetens rekommendationer i dagsläget:

  • Alla med symtom på luftvägsinfektion – även lindriga – uppmanas att avstå sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och privatlivet.
  • Det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till arbetet om de får symptom på luftvägsinfektion.
  • Anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden – och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.

Följande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gäller fortfarande:

  • Skolor och förskolor håller öppet som vanligt.
  • Friska medarbetare arbetar som vanligt.
  • Den som har symtom såsom hosta, andningssvårigheter eller feber stannar hemma och kontaktar 1177 Vårdguiden via telefon och berättar om symtomen.
  • Den som har allmänna frågor ringer 113 13.

Folkhälsomyndighetens information om risknivånlänk till annan webbplats.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-03-11

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp