Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-06-03

18,2 miljoner för att stärka kompetenser i coronadrabbade branscher

Nynäshamns kommun har beviljats projektmedel av ESF, Europeiska sociala fonden. 18,2 miljoner kronor till kompetensutveckling för anställd, permitterad och varslad personal i coronadrabbade branscher. Projektet heter Växtkraft Södertörn och drivs av Campus Nynäshamn i samverkan med kommunens tillväxtavdelning.

Egenföretagare och kund står i kassan

Foto: Scandiav /Anna Roström

Besöksnäringen, detaljhandeln samt kulturella- och kreativa näringar ska ges bättre förutsättningar att rustas för framtiden och den nya verklighet som kommer att gälla i spåren av coronapandemin. Med hjälp av en stor kartläggning av dessa tre särskilt drabbade branscher, ska Campus Nynäshamn ta fram riktade utbildningsinsatser med målet att säkra företagens fortsatta överlevnad.

- Det här är verkligen Campus Nynäshamns möjlighet att lyfta våra viktiga tre M, att vara mäklare, motor och mötesplats. I samverkan med företagen och Södertörnskommunerna kan vi göra skillnad. I detta projekt kan jag verkligen se vår vision, att vi skapar möten som förändrar världen, säger Anneli Sahlin, rektor vid Campus Nynäshamn.

- Det känns väldigt bra att på detta sätt ytterligare kunna stötta de företag som drabbats hårt av coronapandemin. Vi vet att tillgången till kompetensutveckling har stor betydelse för enskilda företags utveckling, välfärdens kvalitet och individens möjligheter att utvecklas och själv styra över sitt arbetsliv, säger Jonas Karlsson, näringslivschef i Nynäshamns kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng ser beskedet om projektmedel som ett kvitto på att satsningen på Campus Nynäshamn är rätt.
- Vi har duktiga och motiverade medarbetare som verkligen gör skillnad i positiv mening och vi ser att Campus Nynäshamn har fortsatt utvecklingspotential. Tack vare att vi beviljats dessa medel sätts Nynäshamn ännu tydligare på kartan som en kommun som satsar på näringslivet och arbetsmarknadsfrågor.

Projektidén har sin utgångspunkt i vuxnas lärande på olika nivåer, såväl grund- och gymnasienivå som yrkeshögskola och högskola. Tanken är att erbjuda kompetensutveckling som är anpassad till behoven av kompetensförsörjning och behoven av omställning. Det innefattar även validering av målgruppens nuvarande kompetens (utbildning och erfarenheter) för att kunna ge kompetensutveckling och utbildning på rätt nivå. Kopplingen till vuxnas lärande på olika nivåer innefattar även möjligheter till samverkan med branscher och projekt som genomför kompetensutveckling i andra former.

Projektet utförs i samarbete med Tyresö, Haninge, Botkyrka, Södertälje och Nykvarn samt företag på Södertörn.

EU-flagga med texten Europeiska Socialfonden

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-06-17

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp