Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-05-20

Sommarjobbare lägerledare för teknikintresserade

Cirka 500 ungdomar får i år sommarjobb genom Nynäshamns kommuns sommarjobbsgaranti. Nytt för i år är att några av sommarjobbarna ska hålla i läger för teknikintresserade barn och ungdomar.

Flera ungdomar tittar i kameran och gör tummen upp.

Många kommuner erbjuder ungdomar sommarjobb men få ger den garanti som Nynäshamns kommun har gjort i 12 år. Garantin innebär att alla ungdomar 16-17 år som söker jobb och som uppfyller kraven, får tre veckors sommarjobb. Även 18-åringar erbjuds sommarjobb om det finns platser lediga.

Två olika läger

Av de cirka 500 ungdomar som får sommarjobb i år ska 6 som läser på gymnasiets tekniska program hålla i läger för teknikintresserade ungdomar 10-13 år. Första sommarjobbsveckan får sommarjobbarna information och kunskap om det de ska lära ut samt tips på hur de arbetar med barn och ugndomar. Andra och tredje veckan håller de i två olika läger.

– Det är viktigt att ungdomarna får kunskap om olika yrken och erfarenheter som kan ge insikt i vad de vill utbilda sig till, så vi arbetar ständigt med utveckling och att bredda utbudet av sommarjobb. Förhoppningen är att ungdomarna kan bidra med kompetensförsörjningen i kommunens organisation och i kommunen i stort, bland annat inom de tekniska yrkesområdena, säger Nynäshamns kommuns sommarjobbsamordnare Kicki Lundgren.

Ska skapa med olika tekniker

På lägret ska ungdomarna bland annat lära sig skapa med olika tekniker samt jobba med så kallad Microbit – en mikroprocessor i kreditkortsstorlek som de kan programmera för att skapa exempelvis spel och animationer. Som exempel kan nämnas att ungdomarna ska göra ett analogt brädspel med 3D-ritade spelpjäser och en digital tärning. Lägret avslutas med att släkt och vänner bjuds in för att de ska få testa och se vad som har gjorts.

Lägerveckorna går hand i hand med Nynäshamns kommuns arbete för att få fler intresserade av tekniska yrken. Kommunen har bland annat ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan samt Makerspace – en kreativ skolmiljö som uppmuntrar till teknikutveckling.

Sommarjobbare gör marknadsundersökning

En annan nyhet i år är att några av sommarjobbarna ska göra en marknadsundersökning som ska bidra till att centrum utvecklas. Ungdomarna ska ställa frågor till invånare, besökare och butiksägare om hur de upplever stadskärnan och vad som kan bli bättre. Sommarjobben är ett samarbete med Stadskärneföreningen Nynäshamn.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-05-20

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp