Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-04-17

JibbMickes jobb kräver nerver av stål

För tre år sedan startade Mikael Jansson sitt företag JibbMickes Kranbil AB. De håller till i Sunnerby industriområde och utför kranarbete med tunga och höga lyft samt grävjobb i hela Stockholmsområdet. Men inte nog med det – där pågår även fortbildning av kran- och grävmaskinförare.

Från vänster: Harry Bouveng (M) från Nynäshamns kommun, Mikael Jansson från JibbMickes Kranbil AB samt Jonas Karlsson och Håkan Svanberg (M) från Nynäshamns kommun.

Mikael är en ung och driftig entreprenör med ett brinnande intresse för entreprenadmaskiner som vågade satsa och starta eget. Ett beslut som kändes helt rätt – men han har arbetet hårt för att få det att gå ihop. Efter en tuff dag på jobbet gäller det att som småföretagare ha energi kvar till pappersarbetet. Det är en pressad bransch med hård konkurrens. Det gäller att behålla sitt lugn – och ha nerver av stål – när tunga lyft ska göras med små marginaler.

Företaget har idag maskiner i olika lokaler på flera håll, i och utanför kommunen. En dröm för framtiden är att ha tillräckligt med mark för en hall där maskiner får plats. Det är ett ständigt pyssel med logistik. Att samla maskinerna under ett och samma tak skulle underlätta vid reparationer och underhåll då även maskinerna jobbar hårt. De måste ständigt ses över för att hållas i gott skick.

Vi konstaterade att en rad behörigheter inom både kran- och grävarbeten är bristyrken idag. Något som borgar för att utbildningen kanske kan komma att utgöra en större del av verksamheten i framtiden. Men Mikael betonar att det krävs erfarenhet också. Tid är pengar och arbetsförhållanden är inte alltid optimala på byggarbetsplatserna. Många byggen är under hård tidspress och det gäller att inte låta det gå föra säkerheten. Särskilt inte när man arbetar med jibb – en kompletterande del till kranar som möjliggör rotation och lyft till skillnad från vanliga kranar.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-05-09

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp