Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-04-17

Kommunen blir ensam ägare av sjukhuset och Alkärrsplan

Nynäshamns kommun köper ut de två norska ägarna i bolaget Alkärrsplans Utvecklings AB. Det innebär att kommunen blir ensam ägare i bolaget som äger sjukhuset och Alkärrsplan. Det står klart efter beslut i kommunfullmäktige under torsdagen.

Nynäshamns kommun äger i dag 19 procent av aktierna i bolaget Alkärrsplans Utvecklings AB, resterande 81 procent ägs av Orkla Eiendom AS och Utstillingsplassen Eiendom AS. Under torsdagen beslutade kommunfullmäktige att Nynäshamns kommun ska köpa ut de två norska delägarna för att bli ensam ägare i bolaget som äger fastigheten Nornan 32 där sjukhuset och Alkärrsplan ingår. Köpeskillingen uppgår till 66 miljoner kronor för samtliga aktier.

”Vi vill utveckla centrum”

– Vi vill komma ur det ofördelaktiga hyresavtalet och vi vill ha kontroll över sjukhuset och området. Den här affären skapar möjligheter inför framtiden då vi nu får möjlighet att se om vi ska behålla sjukhuset för egna verksamhetslokaler och andra samhällsviktiga funktioner eller om vi ska låta någon annan ta hand om byggnaden. Sen vill vi utveckla Nynäshamns centrum med bostäder och verksamheter för att få liv och rörelse i stadskärnan - nu kommer vi att kunna möjliggöra detta, säger kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M).

Vad ska kommunen göra av sjukhuset och Alkärrsplan?
– Exakt vad som ska göras får nu kommunstyrelsen i uppdrag att utreda i samråd med extern kompetens. Utredningen ska bland annat svara på om sjukhusbyggnaden ska behållas av kommunen eller avyttras på nytt samt vilka alternativ kommunen har för att möjliggöra en exploatering i området, säger Harry Bouveng.

Utredningen beräknas vara klar under hösten. Den 30 april 2020 blir Nynäshamns kommun ensam ägare till bolaget.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-04-16

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp