Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-12-17

Minoriteters inflytande ska förbättras

Nynäshamns kommun har tagit fram nya riktlinjer för nationella minoriteter och minoritetsspråk. Torsdag kväll sa kommunfullmäktige ja till riktlinjerna som säger att kommunen ska samarbeta mer med nationella minoriteter för att deras inflytande ska öka.

Flicka med tröja med renar skrapar ruta.

Foto: Scandinav/Anna Kern.

Sveriges nationella minoriteter är romer, judar, sverigefinnar, samer och tornedalingar. Riksdagen har beslutat att de nationella minoriteternas inflytande ska stärkas och att minoritetsspråken ska hållas levande. Den 1 januari 2019 revideras också en lag som stärker skyddet och delaktigheten för nationella minoriteter.

Ska samarbeta mer

Nu har Nynäshamns kommun tagit fram riktlinjer för nationella minoriteter och minoritetsspråk PDFsom går i linje med lagen. Riktlinjerna säger bland annat kommunen i högre grad ska samarbeta med minoriteter och främja deras möjlighet att använda sitt språk och sin kultur.

– Vi börjar med att identifiera vilka föreningar och grupper som finns i Nynäshamns kommun. Därefter är planen att vi tillsammans kommer fram till hur nationella minoriteters inflytande ska stärkas inom områdena information, kultur, språk, inflytande och delaktighet, säger Elin Giotis, samhällsplanerare på Nynäshamns kommun.

Kontakta gärna kommunen

Nynäshamns kommun vill gärna komma i kontakt med föreningar i kommunen som tillhör nationella minoriteter. Kontakta då Elin Giotis: elin.giotis@nynashamn.se, 08-520 688 51.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-12-17

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp