Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-11-15

Budgeten är klubbad

Nu har kommunfullmäktige sagt ja till den styrande alliansens budgetförslag för nästa år. På samma sammanträde bestämdes skattesatsen för nästa år.

Sedlar ligger huller om buller.

Foto: Scandinav/Johnér.

Torsdagen den 14 november klubbade kommunfullmäktige igenom Moderaternas, Liberalernas, Centerpartiets och Kristdemokraternas budgetförslag för nästa år. Budgeten är totalt på drygt 2 miljarder kronor, då ingår ett överskott på 32 miljoner kronor vid årets slut.

Intäkter

De största intäkterna för Nynäshamns kommun är kommunalskatten på cirka 1,3 miljarder kronor samt generella statsbidrag och så kallad skatteutjämning på 281 miljoner kronor. Kommunen får även 506 miljoner i taxor, avgifter och övriga driftintäkter. Det tillsammans blir intäkter på totalt cirka 2 miljarder kronor.

Så fördelas skatteintäkterna till nämnderna:

  • Barn- och utbildningsnämnden: 665 miljoner kronor.
  • Socialnämnden: 502 miljoner kronor.
  • Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: 58 miljoner kronor.
  • Kommunstyrelseförvaltningen: 205 miljoner kronor.
  • Kultur- och fritidsnämnden: 51 miljoner kronor.

– Nynäshamns kommun har liksom många andra kommuner i landet en krävande ekonomiska situation så 2020 blir inte ett år med stora och breda löften om förändringar. Men vi satsar ändå stort på våra verksamhetsfastigheter för att försöka komma tillrätta med ett mångårigt eftersatt underhåll. Och för att kunna fortsätta investera även under kommande år – utan att överbelåna oss – budgeterar vi också för ett överskott på drygt 30 miljoner kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M).

Nästa års skatt

Under torsdagen tog fullmäktige även beslut om nästa års skattesats. Mötet beslutade att skatten ska vara oförändrad nästa år, vilket innebär en kommunal skatt på 19.85 kronor.

Se mötet i efterhand

Du kan se alla fullmäktigesammanträden i efterhand på den här sidan. Där publiceras varje punkt på dagordningen med en egen filmsekvens. Torsdagens sammanträde publiceras tisdag den 19 november.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-11-15

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp