Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-10-24

Nyttig och lyckad storövning

Nynäshamns kommun har i 36 timmar varit med i storövningen Havsörn 2019.

Staben i arbete.

Staben i arbete.

– När vi nu är klara känner vi att vi klarade den här krisen ganska bra rent organisatoriskt, säger Christian Wigren som är tillförordnad säkerhetschef på kommunen och under övningen har fungerat som stabschef.

Stora samhällsstörningar

Övningen har bland annat gått ut på att olika samhällsstörande händelser drabbat regionen och inte minst kärnkraftverket Forsmark.

77 aktörer från olika centrala myndigheter och organisationer i sex län och över 1 600 personer har deltagit i övningen.

– Under övningens gång blev allt fler medarbetare inblandade, precis som det skulle vara under en verklig kris. Totalt var vi nog ett 25-tal som blev aktiva och från alla våra olika förvaltningar, säger Christian Wigren.

Uthållighet i fokus

En viktig förmåga att öva är uthållighet.

– För att orka i en längre kris gäller det att kunna lösa av varandra i olika funktioner. Med så här mycket information som behöver föras vidare är det viktigt att överlämningarna fungerar på ett bra sätt, så att de som löser av får en tydlig lägesbild.

Många lärdomar

Övningen har gett lärdomar på många olika plan.

– Vi har lärt oss mycket som vi har nytta av såväl i ordinarie arbete som i en kris. Det som imponerat lite extra är hur snabbt de olika förvaltningarna samverkat och jobbat för hela kommunens bästa, säger Christian Wigren och tillägger att övningsinsatsen kommer att utvärderas både på regional nivå likväl som inom kommunen.

Text: Henrik Schmidt

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-10-24

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp