Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-10-22

Efterlysning har gett resultat

Nynäshamns kommun efterlyser sedan en tid tillbaka äldre kommunala handlingar. Under måndagen gav efterlysningen resultat.

Sture plockar upp de gamla handlingarna.

Sture Rosengren hade med sig en bunt med handlingar som han lämnar till kommunarkivarie Patrik Larsson.

Den som har äldre kommunala handlingar i sitt hem, eller vet var det finns några, ombeds sedan en tid tillbaka att höra av sig till Nynäshamns kommun. Det kan exempelvis röra sig om handlingar från fattigvårdsstyrelser, barnavårdsnämnder, om examenskataloger eller röstlängder.

Första sidan på dokumentet om röstlängder.

Röstlängd och avlöningslista

Nu har efterlysningen hörsammats. Under måndagen fick kommunen besök av Sture Rosengren som bland annat hade med sig Ösmos röstlängd från 1919 samt 1956 års avlöningslista från Körunda säteri.

– Om jag skulle stupa, då slängs de kanske. Och det finns kanske ättlingar som är intresserade av det här så därför lämnar jag in handlingarna, säger Sture Rosengren.

En orsak till att det saknas äldre handlingar i kommunarkivet kan vara att det inte fanns någon naturlig samlingsplats för dem tidigare vilket gjorde att tjänstemän och politiker förvarade handlingarna hemma.

– Jag fick handlingarna av en granne som hade dem hemma. Jag är historieintresserad så han ville att jag skulle ta hand om dem, säger Sture Rosengren.

Fortsätter efterlysa

Sture och Patrik tittar upp på arkivboxar.

Sture Rosengren och Patrik Larsson tittar på handlingar i kommunens arkiv.

Nynäshamns kommuns kommunarkiv fortsätter nu med efterlysningen av äldre kommunala handlingar.

– Äldre handlingar är en del av vår historia och vi vill att fler ska få möjlighet att ta del av det lokala kulturarvet. Så vi hoppas att ännu fler som sitter på gamla handlingar hör av sig och vill lämna in dem, säger Patrik Larsson, Nynäshamns kommuns kommunarkivarie.

Kontakta kommunarkivarien

Om du har äldre handlingar hör då gärna av dig till kommunarkivarie Patrik Larsson, patrik.larsson@nynashamn.se, 08-520 684 07.

Text: Åsa Ericsson

Sture håller i en gammal avlöningslista.

Avlöningslista från 1956. Sture konstaterar att en trädgårdsmästare tjänade 680 kronor per månad på Körunda säteri och att ersättningen för att sätta plantor var 2.40 kronor per timme.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-10-22

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp