Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-10-21

Nynäshamns kommun med i stor kärnkraftsövning

Dagarna 23-24 oktober deltar Nynäshamns kommun i en stor kärnkraftsövning. Syftet med deltagandet är att öva, pröva och utveckla förmågan vid omfattande samhällsstörningar.

Havsörns logga.

Vartannat år genomförs en kärnkraftsövning i Sverige. I år är det Uppsala län som har det övergripande ansvaret för övningen med namnet Havsörn. Totalt kommer 77 aktörer från sex län och drygt 1 600 personer att delta i övningen som pågår under 36 timmar.

Nynäshamns och Samverkan Stockholmsregionens deltagande

Nynäshamns kommun är en av 37 aktörer i satsningen ”Samverkan Stockholmsregionen" (SSR)* som deltar i övningen. SSR:s fokus under övningen är att analysera, agera och kommunicera vid återkommande störningar och i ett osäkert läge (gråzon) men också att kunna samordna åtgärder vid en kärntekning händelse i ett grannlän.

– Vi ska bland annat stärka vår förmåga att agera i en situation med omfattande samhällsstörningar med oklara grundorsaker, kommunicera samordnat i ett osäkert läge, kunna dela hemlig information mellan aktörerna och att agera med uthållighet, säger Christian Wigren, Nynäshamns kommuns kanslichef och tillförordnad säkerhetschef.

36 timmar i sträck

Övningen pågår 36 timmar i sträck dagarna 23-24 oktober, men i övningen ingår även flera förövningar som startade redan 1 oktober. Förövningarna består av inspel som aktörerna pratar ihop sig om och eventuellt agerar på.

– Totalt deltar cirka 15 medarbetare på Nynäshamns kommun. Vi har genomfört flera övningar den senaste tiden, senast tillsammans med Nynas i början av oktober, men det är ovanligt att en övning pågår under så lång tid som Havsörn så uthålligheten är nyttig att öva på. Övningarna är viktiga för att vi ska stärka vår förmåga och öka krisberedskapen, säger Christian Wigren.

*Samverkan Stockholmsregionen ska stärka samhällets förmåga att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner. Målet är att skapa trygghet, säkerhet och framkomlighet för regionens medborgare både till vardags och i krissituationer.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-10-21

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp