Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-09-17

Nynäshamns kommun med i migrationsprojekt

Nynäshamns kommun är en av två kommuner i länet som ska delta i ett projekt som Migrationsverket håller i. Syftet med projektet är att höja samhällets beredskap vid en ny kraftig ökning av asylsökande och migranter.

Projektet drivs av Migrationsverket och deltagande kommuner i länet är Nynäshamn och Stockholm. Anledningen till att Nynäshamns kommun blev tillfrågad om att vara med är kommunens läge vid havet.

"Vi höjer vår förmåga"

– En stor ökning av migranter över Östersjön skulle sannolikt påverka Nynäshamn. Genom att vara med i projektet höjer vi vår förmåga och skapar dessutom förutsättningar för att även klara andra liknande situationer som kräver extraordinära samhällsinsatser, säger Elin Giotis, samhällsplanerare Nynäshamns kommun.

Nationell beredskapsplan ska tas fram

Under den tvååriga projekttiden ska en nationell beredskapsplan tas fram. Den kommer bland annat att innehålla en modell för ett så kallat ”early-warning-system” som indikerar ökat antal migranter, mall för enhetlig lägesbild och struktur för informationsdelning vid ökat antal migranter.

Övriga deltagare i projektet är länsstyrelser, näringsliv, regioner, frivilligorganisationer och centrala myndigheter. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer att vara med som stöd under projekttiden.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-09-17

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp