Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-12-10

Lein från Ösmo – en av många som imponerade på KTH

I dag är närmare 50 högstadie- och gymnasieelever från Nynäshamns kommun specialinbjudna till Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm för att delta i ett öppet hus kring projektet Road2Science.

Föreläsare på scen.

Lein Hilwah imponerade på scenen.

Totalt deltar ett 80-tal personer i arrangemanget, inklusive anställda inom kommunen och hos projektpartners inom näringslivet. Även studenter från KTH finns på plats.

– Vilken dag det här är för Nynäshamn, sa grundskolechef Annika Setterquist glatt när evenemanget drog i gång nere i den häftiga gamla Reaktorhallen som är belägen 20-25 meter under markytan.

Lyfter ungas teknikintresse

Pilotprojektet handlar om att lyfta intresset för unga att intressera sig för tekniska yrken. Vid sidan av Road2 Science har den här satsningen i samarbete med KTH också kopplats till en annan tekniksatsning inom Nynäshamns skolvärld, MakerSpace.

Dagen inleddes med ett tal av den sammanhållande länken för projektet, Nicole Kringos som är professor inom vägteknik på KTH.

– Ni i Nynäshamn är väldigt viktiga för oss, sa hon och räknade sedan upp en mängd aktiviteter som genomförts under året, kopplade till högteknologiska arbetsplatser som Nynas AB och Norviks hamn.

Hon visade också en film om projektet.länk till annan webbplats

Lein Hilwah berättade

En av de många unga som verkligen tagit chansen att förkovra sig via projektet är gymnasieeleven Lein Hilwah från Ösmo. Hon fick också berätta om det inför publiken.

– Jag läser på naturvetenskapsprogrammet och har länge varit intresserad av biologi och natur. Men när det här teknikprojektet kom i gång fick jag snabbt intresse även för det, berättade Lein framme på scenen.

"En ny värld att utforska"

Hon förklarade att det blev ”en ny värld att utforska” och mejlade Nicole Kringos om det möjligen kunde gå att få sommarjobb på KTH. Det lyckades och Lein Hilwah kom i somras att få göra en forskningsinsats inom KTH Integration Lab, som jobbar för att utveckla hållbara kontakter mellan hemsjukvård och hälsovård.

– Jag fick en chans att bevisa för mig själv att jag hör hemma på en plats som denna, sa Lein och slog också ett slag för fler samarbeten likt Road2Science och MakerSpace – allt för att knyta samman högskolor, industrier och elever inom grund- och gymnasieskola.

Robotar visades

Efter att Lein Hilwah hade avtackats för sitt föredrag med en varm applåd var så turen kommen till att högstadieelever från Vanstaskolan och elever från Nynäshamns gymnasium fick visa sina häftiga Legorobotar.

De har programmerats för att kunna utföra olika tekniska uppgifter, som att lossa och lasta containers på så sätt som ska ske i Norviks hamn.

Dagen har sedan fortsatt med en rad andra programpunkter.länk till annan webbplats

Här kan ni också läsa om vad vi på kommunens webbplats berättade om när projektet drog i gång på allvar i våras.

Text: Henrik Schmidt

Reaktorhallen

Reaktorhallen är en spännande miljö.

Fakta om projektet

Nicole Kringos berättade bland annat om vad som är projektfokus för eleverna.

Legorobotar

Legorobotar i aktion.

Mer Legorobotar
Ännu fler Legorobotar
Ännu en bild från Reaktorhallen

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-12-10

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp