Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-11-07

Kreativ mötesplats på väg att skapas

Det håller på att skapas ett pedagogiskt centrum för förskolorna i lokaler på Utsikten i Nynäshamn.

Presentation av det nya centret.

Under onsdagskvällen fick personal från förskolorna och pedagogisk omsorg information av Tina Persson om det nya centret.

– Ja, här ska det finnas tillgång till olika sorters kreativa ateljéer som barnen kan besöka tillsammans med sina pedagoger och det ska också bli en mötesplats för våra pedagoger, säger Tina Persson som är kommunens skolchef för förskolan.

Kreativt återbruk

Det nya centret inspireras av Reggio Emilia-pedagogiken och dess ReMida-verksamhet, med kreativt återbruk. Tina Persson förklarar grundtanken:

– Material som har blivit över i produktion från olika företag samlas in, sorteras och får sedan förlängt liv via barn och ungas händer. Materialet ska förstås vara säkert och giftfritt och kunna användas i lek, skapande och undervisning.

Återbrukscentrum kan också ta emot material från exempelvis kommunen eller privatpersoner. Allt då skänkt för att berika barns erfarenhet inom förskolan.

Konstnärliga processer

I mötet kan barn och pedagoger lära mer om material och hållbarhet och använda det i konstnärliga processer.

– Vi kommer att börja i mindre skala, utan att ha personal anställd direkt på vårt pedagogiska centrum. Men vi har redan personal som har utbildats inom Reggio Emilia-pedagogiken, så kallade pedagogistor. De kommer att leda verksamheten.

På sikt är tanken att även grundskolan och gymnasiet ska få möjlighet att använda lokalerna och inspireras av pedagogiken.

"Många som ser fram emot det här"

Men till en början är det alltså förskolorna som ska få kreativ glädje i återbrukscentrum, som ännu inte har något bestämt namn och heller inget definitivt öppningsdatum.

– Vi hoppas vara i gång under första halvåret 2020. Vi är många som ser fram emot det här. Förutom att det blir en utvecklande verksamhet för barnen kommer det här också att ge våra förskolepedagoger en chans att inspireras tillsammans och att hämta material till kreativt skapande i undervisningen ute i de olika förskolorna, säger Tina Persson.

Text: Henrik Schmidt

Bild från lokalen på Utsikten.

Interiör från del av lokalen på Utsikten som ska byggas om till pedagogiskt centrum.

Tina Persson i lokalerna.

Tina Persson i lokalerna som ska byggas om för att sedermera myllra av kreativitet.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-11-07

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp