Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-10-30

Öppet hus på Vanstaskolan 4-9 med ”skräck och mystik”

Vanstaskolan 4-9 har haft traditionsenligt öppet hus med presentation av ”Läsveckan”.

Här kommer en rapport från den lyckade kvällen:

”En doft av skog och popcorn strömmar ut när dörrarna slås upp till Vanstaskolan. I skolans långa korridor möts man av såväl visuell kreativitet som av glädjesprudlande elever. Ett folkhav av besökare strosar runt i korridorer och klassrum.

Under skoldagarna i vecka 43 har eleverna i årskursöverskridande grupper läst och arbetat med skönlitteratur utifrån temat ”skräck och mystik”. Under de första två och en halv dagarna läser eleverna böcker och arbetar med olika lässtrategier. Därefter ägnas en och en halv dag till att visuellt tolka och gestalta den bok man läst.

Gruppvis presentation

Varje grupp förvaltar ett avsatt utrymme i vilket man presenterar sin bok och det arbete man skapat.

Vårdnadshavare, familj och vänner bjuds in till att under torsdagskvällen besöka och se elevernas kreationer och ta del av de böcker och det läsarbete som utförts under veckan.

Mörker, spöken och låtsasblod

Just det här årets tema visar sig tydligt i form av mörker, spöken och mängder med låtsasblod. De utrymmen där presentationerna finns är dunkla och ofta inklädda i svart tyg eller svarta sopsäckar. I flera rum spelas mystisk musik eller spöklika ljud. Man får som besökare vara beredd på att bli attackerad av zombies, biten av vampyrer eller överfallen av slemmiga råttor.

I alla skolans ämnen ingår läsning på ett eller annat vis. Vanstaskolan ser läsveckan som en möjlighet att skapa lust och förståelse för läsning. Att under strukturerade former träna lässtrategier samt under pedagogisk ledning skapa upplevelser av och i läsning kan göra att fler elever börja läsa och förstår betydelsen av läsning oavsett skolämne.

Det är 16e året i rad skolan genomför ”läsveckan” och att läsveckan uppskattas mycket bland elever, kollegor och vårdnadshavare råder inget tvivel om. I år hade det öppna huset fler besökare än någonsin.

Läsveckan öppnar upp för nya möten och relationer mellan elever som inte annars möts inom den ordinarie schemalagda skoltiden.

Läsveckan är en viktig och betydelsefull del av skolans systematiska arbete med att skapa trygghet för alla elever på skolan.”

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-10-30

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp