Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-09-12

”Onyanserad bild av skolan”

P4 Stockholm lyfte under torsdagen fram Nynäshamn som en kommun i länet där många föräldrar väljer bort kommunala skolor.

– Men den här terminen är det 85 fler elever i våra skolor jämfört med förra terminen, trots att det totala antalet elever som bor här bara har ökat med en. Därför blir jag besviken när det i radion i dag framställs som att vi har en flykt av elever. Det blir en onyanserad bild, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Lina Axelsson Kihlblom.

Betydligt högre procent i andra kommuner

Hon konstaterar att det betyder att nu mindre än tio procent av grundskoleeleverna från Nynäshamn har skolgång i annan kommun.

– Enligt SCB finns andra framgångsrika kommuner i Stockholms län som har kring 20 procents utpendling, ändå väljer man här att lyfta fram Nynäshamn som ett dåligt exempel, säger Lina Axelsson Kihlblom.

"Väljer något man önskar"

Hon betonar att det rent studiemässigt inte alls behöver vara fel att välja skola i annan kommun.

– Det kan finnas många orsaker till det och man kan inte tolka det som att alla väljer bort något, utan mer att man väljer till något man önskar. Det här är en realitet för oss kranskommuner kring Stockholm, men någon flykt från Nynäshamns skolor är det inte. Vi kan ju dessutom nu se att utvecklingen är att fler väljer att gå i skola hos oss.

"Arbetar aktivt med att lösa problem"

Lina Axelsson Kihlblom kan däremot förstå att det finns ett visst missnöje inom kommunens gränser och som också kom till uttryck i radioinslagen.

– Lärare, rektorer och vi i förvaltningen är dagligen i kontakt med vårdnadshavare i frågor som rör deras barn. För oss är dialog viktig och vi arbetar aktivt med att lösa problem. Vi är medvetna om att beslutet om nedläggning av högstadium i en skola kan skapa missnöje, men för att säkerställa kvalitet och måluppfyllelse är sådana beslut ibland nödvändiga.

Text: Henrik Schmidt

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-09-13

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp