Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-05-28

Eleverna i mål - 2 000 mobilfria dagar har samlats ihop

”Samla ihop 2 000 mobilfria dagar - när ni har lyckats bjuds ni på en heldag på Gröna Lund”. Det var rektor Kaj Majuris utmaning till de 200 eleverna i årskurserna 6-9 på Viaskolan i Nynäshamn. Eleverna tog utmaningen på stort allvar och snabbare än väntat var de i mål. På 16 dagar samlades de mobilfria dagarna ihop och den 5 juni bär det av till Gröna Lund.

2 000 bollar i ett fönster.

Varje dag som eleven hade en mobilfri dag gick den till rektorn som skrev elevens namn på en boll som placerades i rektorns fönster.

– Jag trodde att de skulle vara i mål tidigast den sista maj, det blev 27 maj så de har varit väldigt fokuserade vilket är fantastiskt roligt, säger Kaj Majuri.

"Mer sociala"

Utmaningen var att samla ihop 2 000 mobilfria dagar - då telefonen skulle lämnas hemma - tillsammans. Starten gick den 6 maj och endast 16 dagar senare var de i mål. Under de mobilfria dagarna har rektor Kaj Majuri gjort flera intressanta iakttagelser.

– Eleverna har varit mer sociala utan mobiler. På rasterna spelar de kort och bollspel, de pratar och umgås mycket mer med varandra nu än tidigare, säger Kaj Majuri.

Anledningen till rektorns utmaning var flera. De flesta har mobiler i skolan vilket tar tid och fokus från eleverna och nu skulle de få möjlighet att känna hur det var att vara utan mobiler. Likaså var tanken att de skulle få se kraften i att göra saker tillsammans – att om man kommer överens om att förändra något kan man lyckas bra genom att samarbeta.

Utvärdering av dagarna

Belöningen för att de lyckats är en heldag på Gröna Lund – och den 5 juni bär det av till Stockholm. Därefter väntar en utvärdering av de mobilfria dagarna.

– Eleverna ska få beskriva vad de har upplevt de här dagarna – vad som har varit bra och kanske svårt. Sen för vi en diskussion tillsammans om hur vi går vidare. Vem vet, kanske har de här dagarna varit så positiva så de vill ha en mobilfri skoltid permanent, säger Kaj Majuri.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-05-28

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp