Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-05-10

”Minska mobilanvändningen och ni bjuds på Gröna Lund”

"Samla ihop 2 000 mobilfria skoldagar - när ni har lyckats bjuds ni på en heldag på Gröna Lund”. Det är rektor Kaj Majuris utmaning till de 200 eleverna i årskurserna 6-9 på Viaskolan i Nynäshamn. Och eleverna är med på noterna. Sedan utmaningen startade i måndags har eleverna redan samlat ihop cirka 500 dagar.

Mängder med bollar i ett fönster.

Hittills har eleverna samlat ihop cirka 500 mobilfria dagar och bollar. Foto: Andreas Bolt.

Tanken är att eleverna som deltar bör ha tio mobilfria dagar då telefonen lämnas hemma, per person. Tillsammans ska de få ihop 2 000 mobilfria dagar.

– De flesta har mobiler i skolan och de tar en hel del fokus och tid från eleverna. Istället för att vara här och nu agerar de på meddelanden de får i telefonen. Nu vill jag ge eleverna möjligheten att vara utan mobiler i skolan. Men jag vill också visa att om man kommer överens om att förändra något kan man lyckas bra när man gör det tillsammans, säger Kaj Majuris, rektor Viaskolan årkurs 6-9 i Nynäshamn.

Elevens namn på en boll

Varje dag som eleven har haft en mobilfri dag går den till rektorn som skriver elevens namn på en boll som läggs i rektorns fönster för att eleverna lätt ska kunna se hur antalet bollar och mobilfria dagar ökar. När fönstret, som är täckt med en plexiglasskiva, är fyllt med 2 000 bollar är målet uppfyllt och en dag på Gröna Lund väntar. Utmaningen startade den 6 maj och hittills är rektorns fönster fyllt med cirka 500 bollar.

Stort intresse

– Intresset har hittills varit stort, det finns en stor vilja att lyckas med utmaningen. Dagen på Gröna Lund kommer att kosta lite men jag ser utmaningen som en investering i insikter, dels i hur mobiltelefonen påverkar på gott och ont samt i kraften att tillsammans kunna förändra ett beteende eller en situation.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-05-10

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp