Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-02-18

Här är vinnarna i Tekniktävling för grundskolan 2019

Under måndagsmorgonen hölls prisutdelningen i elevtävlingen Tekniktävling för grundskolan 2019 på Svandammsskolan i centrala Nynäshamn. Eleverna som deltagit har presenterat förslag på hur trafiken kan förbättras till och från Nynäshamn och hur transporter ska ske i framtiden.

Bilden föreställer eleverna och barn- och utbildningsnämndens ordförande med vinnarbidraget

Vinnarna tillsammans med Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Foto: Nynäshamns kommun/Marie Eriksson

Bilden föreställer närbild av vinnarbidraget

Foto: Nynäshamns kommun/Marie Eriksson

Under måndagsmorgonen presenterades Azra, Tova, Shirin och Matilda från Gröndalsskolans klass 6A som vinnare i Tekniktävling för grundskolan. Deras modell med en kollektivtrafikslinga som minskar koldioxidutsläpp och samtidigt ökar trafiksäkerheten i Nynäshamn imponerade på juryn. Tävlingens fokus har varit på hur Nynäshamn kan förbättra trafiken och hur transporter ska ske i framtiden.

Eleverna imponerade på juryn

På andra plats kom av Nora, Alice och Maja från Svandammsskolans klass 5B och på tredje plats kom Saga, Tuva och Måns från Viaskolans klass 3A. Tävlingens jury, bestående av Harry Bouveng, ordförande i kommunstyrelsen, Daniel Adborn, ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Marcus Svinhufvud, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och Lena Hentschel, näringslivsutvecklare var imponerade av elevernas modeller.

- Det var ett svårt arbete för oss i juryn att välja ut de vinnande bidragen, bland så många bra och kreativa förslag, säger Marcus Svinhufvud. Tekniktävlingen är ett mycket kul initiativ som lyfter fram barnens kreativa idéer och skapar stort engagemang.

Med framtiden i fokus

Tekniktävling för grundskolan 2019 anordnades av lärarna Eva Ahl och Cecilia Zachrisson på Svandammsskolan. Syftet är att få eleverna att tänka till kring trafikfrågor och miljöarbete. Genom att ta fram tekniska modeller har eleverna presenterat sina förslag på förbättringar och reflekterat kring hur transporter kan ske i framtiden.

- Framtidens arbetsmarknad skriker efter ingenjörer och många framtidsyrken kommer att kräva förmågan att lösa problem och att tänka ”utanför boxen”. Teknikämnet ger en ypperlig möjlighet att träna dessa förmågor, säger Eva Ahl och Cecilia Zachrisson. Vi ville ge Nynäshamns barn och ungdomar en chans att få jobba med ett verkligt problem mot en verklig mottagare. Eleverna har gjort ett fantastiskt arbete och tagit sig an uppgiften med stor entusiasm. Deras tankar kring en hållbar utveckling ligger helt i tiden.

Stort intresse bland kommunens invånare

Mellan 8 och 17 februari har elevernas modeller funnits i Konsthallen på biblioteket i centrala Nynäshamn. Där har besökarna kunnat titta på alla deltagares modeller och fler än 1000 personer har röstat på sina favoriter. Vinnare av folkets pris blev Lisa, Wilma, Greta och Hanna från klass 6A på Svandammsskolan.

Bilden föreställer eleverna som vann folkets pris

Vinnarna av folkets pris när över 1000 röster räknats. Foto: Nynäshamns kommun/Marie Eriksson

Juryns motiveringar

1 pris: Dagens och framtidens utmaningar inom kollektivtrafiken kan lösas genom detta förslag genom att skapa en kollektivtrafikslinga i staden. Förslaget visar också att med enkla medel så kan det bli betydligt miljövänligare, koldioxidfritt, trafiksäkert och tillgängligt för invånare i staden. Dessutom ges förslag på finansiering av lösningen genom att skapa ett lokalt busskort. Sammanfattat känns detta förslag genomtänkt, hållbart och realistiskt genomförbart.

2 pris: Med miljövänligt och avgasfritt fordon är uppgiften och utmaningen löst. Detta har även på ett bra sätt illustrerats praktiskt med egen teknisk lösning.

3 pris: Visionär lösning som med ett miljövänligare transportsystem knyter ihop kommunens olika tätorter, genom att använda sig av ett outnyttjat utrymme – luftrummet.

Text: Fredrik Nordensson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-06-26

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp