Lyssna på sidan Lyssna

2019-01-07

Kommunen inrättar ny funktion för att bevaka barns rättigheter

Kommunens har inrättat en ny funktion, Barn- och elevombudet. Syftet med funktionen är att erbjuda barn och elever stöd och en utomstående part som fokuserar på barnets rättigheter.

Bilden föreställer barn liggande i löv

Foto: Scandinav Bildbyrå

Kommunen har skapat en ny funktion, Barn- och elevombudet (BEO). Syftet med funktionen är att säkerställa att barns rättigheter respekteras i kommunens grundskole- och grundsärskoleverksamhet.

- Barn- och elevombudet får en viktig roll i vår kommun, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen. År 2020 kommer FN:s barnkonvention att bli lag i Sverige och barn- och elevombudet ska säkerställa att varje barns rättighet respekteras i kommunens skolverksamheter.

BEO kommer att erbjuda stöd till barn i deras relation till grund- och grundsärskolanskolan. Både barn och vårdnadshavare kan ringa eller skicka e-post för att få stöd i frågor som rör barns rättigheter i grundskole- och grundsärskoleverksamhet. Det går bra att söka hjälp anonymt och BEO har tystnadsplikt, så länge tjänstepersonen inte bedömer att ett barn far illa.

Sveriges riksdag har beslutat att FN:s barnkonvention ska bli lag i Sverige från år 2020.

- Det är glädjande att riksdagen har fattat detta beslut, säger Lina Axelsson Kihlblom. Vi ser barns rättigheter som ytterst viktiga och genom att redan nu instifta den här tjänsten förbereder vi oss för den lagändring som kommer.

Barn- och elevombudet kommer att vara tillgängligt från och med januari 2019.

Text: Fredrik Nordensson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-01-08

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp